25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

22 Temmuz 2017, Cumartesi 15:31

SEBZE MEYVE ARTIK AMBALAJA GİRECEK

Gıda Komitesi, yaş meyve ve sebzedeki zayiat oranını azaltarak ürün fiyatlarını düşürmek için paketleme, saklama ve taşıma yatırımları yapılması kararı almıştı.

Gıda Komitesi, yaş meyve ve sebzedeki zayiat oranını azaltarak ürün fiyatlarını düşürmek için paketleme, saklama ve taşıma yatırımları yapılması kararı almıştı. Bu kapsamda, soğuk hava deposu ile paketleme yatırımlarının belli miktarının devlet tarafından karşılanması ve bu tür yatırımların teşvik edilmesi için çalışma başlatıldı. Ekonomi ve Gümrük bakanlıkları ortak yapacakları çalışmayla, hangi yatırıma, hangi şartlarda ve hangi miktarda destek verileceğini belirleyerek, bir sonraki Gıda Komitesi toplantısına sunacak. Soğuk hava deposu gibi yatırımlarda, doğrudan yatırım tutarının belli bir oranı karşılanacak. Söz konusu oranın yüzde 50 civarında olması bekleniyor.

TEŞVİK KAPMAK İÇİN YATIRIMLAR YAPILIYOR

Gıda Komitesi’nin aldığı karar doğrultusunda yaş sebze ve meyvenin ambalajlanması için yatırımlar başladı. Bir firma tedarik zincirinde çürümeyi önlemek için karpuza ambalaj geliştirdi.Gıda Komitesi, yıllık 25 milyar TL’lik ürünün nakliyat sırasında zayi olması nedeniyle yaş sebze ve meyvenin soğuk hava deposunda taşınması ve ambalajlanması için karar aldı. Kararın ardından ambalaj firmaları kolları sıvadı ve ambalaj üretimine başladı. Hükümet, ambalajlama ve paketleme tesisleri için yüzde 50 oranında yatırım teşviki açıklamaya hazırlanırken, konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kısa süre içinde yayımlanacak. Firmalar, teşviklerin açıklanmasını beklemeden ambalaj çözümlerini üreticiye sunmaya başladı. Karpuz için de ambalaj geliştirildi.