18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Sağlık / Yaşam

26 Haziran 2019, Çarşamba 09:12

SAĞLIK OCAKLARINDA RANDEVUSUZ HASTA KAOSU

Doktorlar, Sağlık Bakanlığı'nın randevu almadan da aile hekimlerine muayene olunabileceği yönündeki mesajının kavga ve saldırılara neden olduğunu açıkladı. Hekimlerin vatandaşlardan isteği, muayene için randevu almaları.

Sağlık Bakanlığı'nın randevu almadan da aile hekimlerine muayene olunabileceği yönündeki SMS mesajı bir takım aksaklıklar yaşattı.

Sağlık Bakanlığı 19 Haziran'da telefonlara gönderdiği kısa mesaj ile aile hekimlerine randevu almadan da muayene olunabileceğini bildirmişti. 

KAOS VURGUSU

 Tabip Odasından yapılan açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın bugüne dek hastaların aile hekimlerine randevu alarak (MHRS-Merkezi Hasta Randevu Sistemi) muayenelerini olmalarını teşvik ettiğini ancak geçen hafta gelen bakanlık mesajıyla bu sistemin değişmeye başladığını söyledi. 

Aile sağlığı merkezlerine başvuran her hastanın sağlık sorunlarını özveriyle giderilmeye çalışılırken Sağlık Bakanlığı'nın kendi getirdiği sistemi bile tahrip ettiğini ve bu uygulamanın sağlıkta şiddeti körükleyeceğini öne sürülerek şunlar ifade edildi.

"Rendevu sistemi hasta ve hekimin zamanını daha iyi kullanması, koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla zaman ayırabilmesi, sağlık hizmetlerini daha verimli ve kaliteli olabilmesi için önemli. Randevusuz muayene, sıra kuyrukları, bekleme süresinin uzaması, poliklinik kapılarındaki yoğunluklar, kapasiteyi aşacak hasta sayısı muayene süresini düşüreceği gibi teşhis ve tedaviyi de etkileyecek. Asli görevimiz olan aşıların yapılması, bebek, çocuk ve gebe izlemleri, periyodik okul muayeneleri, kanser taramaları vb. koruyucu sağlık hizmetleri de aksayacak. 

"ELİNDE BAKANLIĞIN MESAJIYLA KAVGA ÇIKARIYOR"

Açıklamada "Şimdi kapılarında randevulu hasta beklerken ellerinde bakanlığın mesajıyla içeriye girmeye çalışan, sıra kavgası yapan, randevusuz hasta bakılması için ayrılan saatte gelmesi söylendiği için hekimlere saldıran hastalarla karşılaşmaya başladık" dedi. 

Sağlık Bakanlığı'nın yılllardır aile hekimlerine randevulu hasta bakmalarını, randevu sistemlerini açmalarını zorunlu tuttuğunu, açmayanlar hakkında idari işlem başlattığı hatırlatılarak "Kaliteli bir sağlık hizmeti almak ve hekimin kapısından geri dönmemek için tüm vatandaşlarımızdan randevu alarak aile hekimlerine başvurmalarını şiddetle ve önemle rica ediyoruz" denildi.