19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

3 Haziran 2017, Cumartesi 08:33

SAĞANAK YAĞMUR OVANIN KİRAZINI VURDU

Türkiye'de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı Kemalpaşa ve Torbalı ovasında yakın zamanda etkili olan sağanak, normal şartlarda kilogramı ortalama 10-12 liradan satılan ve çoğunlukla ihraç edilen "Ziraat 900" cinsi kirazın çatlamasına yol açtı.

Türkiye'de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı Kemalpaşa ve Torbalı ovasında yakın zamanda etkili olan sağanak, normal şartlarda kilogramı ortalama 10-12 liradan satılan ve çoğunlukla ihraç edilen "Ziraat 900" cinsi kirazın çatlamasına yol açtı. Yılda ortalama 60 bin ton kirazın üretildiği bölgede hasat devam ederken, dalında bekleyen ürünün yarısından fazlasının zarar gördüğü belirtiliyor.

ZARAR OLUŞTU

Kirazda erkenci türlerin yetiştiren üreticiler, bu hafta etkili olan sağanağın ardından parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, uzun raf ömrü ve katma değeri ile ihracata yönelik yetiştirilen "Ziraat 900" cinsi kirazda oluşan zararın üzüntüsünü yaşıyor. Sağanağın ardından kirazlarını toplayan üreticiler, çatlayanlar ürünlerle sağlam kalanları ayırıp satıyor. Yağış öncesi kilogramı 12 ila 15 lira arasında satılan kirazın fiyatı, yağışın ardından 7-9 lira seviyelerine geriledi. Yağış nedeniyle çatlayan ürünler ise ya çöpe gidiyor ya da yaklaşık 30 kiloluk kasaları 10 liradan satılıyor.