29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

8 Şubat 2017, Çarşamba 08:38

RÜZGAR HAYIR’DAN YANA

 Kasım seçimlerinde AKP’nin yüzde 49.5, MHP’nin 11.9 oyu toplamda yüzde 60 demektir. İktidar hesabını buna göre yaptı ve bu tespit üzerinden sandığa götürülüyoruz. Hesap çarşıya uyar mı? Hayır.! İktidar dahi gönül rahatlığı ile evet diyemiyor, korkuyor. Ülkemizi bir kırılma noktasına getirdiğinin farkında. Bu kırılma noktası ; cumhuriyet değerleri,Atatürk devrimleri,demokratik ve laik devletin yitirilmesi korkusudur. İktidar bu değişikliği anlatamaz. Bu nedenle AKP tabanı da endişeli.. Muhafazakar yurttaşlarımız arasında aklı selim olan, inancını yaşarken demokrasi ve özgürlüklerden vazgeçmeyen, yalanı dolanı sevmeyen, cumhuriyet değerlerine bağlı AKP’li yurttaşlarımız da hayırdan yanalar. Referandumun bir seçim olmadığının bilincindeler. AKP’de çatlak büyük..Ertuğrul Yalçınbayır gibi kurucu üyelerinden ,eski bakan ve vekillerden ‘’ Bu anayasa değişikliğini tehlikeli ve yanlış’’ görenler var. Böyle düşünenler kucaklayıcı ve bilgilendirip ikna edici bir dille ‘’Hayır’’ a evirmek mümkün.

MHP’de de parti içi muhalefet cephesi ‘’ hayır’’ da birleşti. Bu özellikle kıyı şeridinde yaşayan ve milliyetçiliği dindarlığın önünde seküler bir yaşam tarzına sahip , cumhuriyet ve Mustafa Kemal hassasiyeti olan, MHP’li büyük bir seçmen kitlesinin ‘’ Hayır’’ diyeceği söyleniyor.MHP ile ilgili çalışmalarıyla tanınan ‘’ Devlet ve kuzgun’’ ‘’ Devlet ocak, dergah ‘’ kitaplarının yazarı Kemal Can ‘’ MHP’nin oyu şimdi ne kadarsa , onun ancak üçte birini evet için sandığa taşıyabilir ‘’ diyor.Bu da üç MHP’liden ikisi referandumda hayır diyecek demektir. Hayır rüzgarları esiyor. İktidar medya ve internet sitelerinin çoğunu kullanmasına rağmen son anketlerin hemen hepsinde ‘’ Hayır’’ önde gözüküyor. Milli görüşün partisi Saadet’te ‘’ Hayır’’ diyeceğini açıkladı. Saadet Partisinin İslami kanattaki etkisinin oy oranının hayli üzerinde olduğunu biliyorsunuzdur.

Bütün bunlar göz önüne alınırsa, kemikleşmiş bir evet cephesi yok demektir. CHP,HDP,ÖDP,SAADET,VATAN vb hayırcıların bileşenleri farklı olsa da bu kez daha kararlı ,inançlı ve inatçı birlikten yana bir ‘’ hayır’’kitlesi var. Cumhuriyet, demokrasi ve parlamenter sisteme sahip çıkan, ülkenin bölünmesine, tek adam diktasından dinselleşmeye, savaş siyasetinden, rejimin değiştirilmesine karşı çıkan bütünleşmiş tepkiler var. İşsizliğe , yoksulluğa, ülkenin her yerinde patlayan bombalara ,doğanın talanına , yarınlarımızın karartılmasına dur demek için birlikte hayır diyenler var.. Hayırcıların düşünceleri ve toplumda karşılık bulma ihtimali uzun zamandır ilk kez bu kadar güçlü.. Bu nedenle bu referandum ülkemizin gidişatını değiştirecek yeni bir başlangıç olabilir. Yeter ki hayır diyenler bu süreci iyi yönetebilsin, çoğalarak yürüsünler. Rüzgar hayırdan yana.

İyi çalışmalar..

Hoşça kalın, dostça kalın..