24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

17 Ağustos 2017, Perşembe 08:16

OVADA ZEHİRLİ YUMURTA KONTROLÜ YAPILACAK

Torbalı’da ve Menderes ovasının diğer ilçelerinde yoğun olarak yumurta üretimi yapılıyor. Bir çok çiftlikte üretilen yumurtalar Avrupa’ya da ihraç ediliyor. Son dönemde Avrupa’da yayılan zehirli yumurta skandalı ülkemize de uzandı.

Torbalı’da ve Menderes ovasının diğer ilçelerinde yoğun olarak yumurta üretimi yapılıyor. Bir çok çiftlikte üretilen yumurtalar Avrupa’ya da ihraç ediliyor. Son dönemde Avrupa’da yayılan zehirli yumurta skandalı ülkemize de uzandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda “fipronil” maddesinin bulunduğu iddialarıyla başlayan krizle ilgili izleme çalışması başlattı. Çalışma çerçevesinde, bakanlığa bağlı laboratuvarlara Türkiye'deki yumurtalarda da söz konusu maddenin var olup olmadığının tespit edilmesi için analiz yapılması talimatı verildi. Bu kapsamda tüm Türkiye’den olduğu gibi ovadan da kontrol için yumurta numuneleri alınacak. Türkiye’de şu ana kadar zehirli yumurta olayına rastlanmadı.

NUMUNELER ALINACAK?

Söz konusu talimat çerçevesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu yerlerden numuneler alınarak gerekli analizler gerçekleştirilecek. İnsan sağlığına zararlı fipronil maddesinin bazı Avrupa ülkelerindeki yumurtalarda tespit edilmesi üzerine söz konusu yumurtaların üretildiği çiftliklerin faaliyetleri durduruldu, yumurtalar da raflardan kaldırılarak imha edildi. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye mevzuatı gereği fipronilin gıda değeri olan hayvanlarda kullanımına izin verilmiyor.

FİPRONİL NEDİR?

Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Bu tip hayvanlara temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini 'orta derecede tehlikeli' olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.