28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

5 Ağustos 2017, Cumartesi 08:46

O ESKİ UYGULAMA TOPRAĞI ÖLDÜRÜYOR

Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Karkaya, vatandaşları uyardı. Anız ateşinin toprağa zarar vererek verimliliği azalttığını ifadede eden Karakaya, orman yangınlarına sebep olduğu içinde anız ateşi yakmanın son derece zararlı olduğunu ifade etti

Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Karkaya, vatandaşları uyardı. Anız ateşinin toprağa zarar vererek verimliliği azalttığını ifadede eden Karakaya, orman yangınlarına sebep olduğu içinde anız ateşi yakmanın son derece zararlı olduğunu ifade etti. Hasat sonrası dönemde anız ateşi yakma alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Karakaya, yaptığı açıklamada, anız yakmanın toprağın doğal yapısına ve verimliliğine zarar vererek çevre içinde büyük tehlike oluşturduğunu bildirdi. Hasat sonrası yakılan anızların toprağa büyük oranda zarar verdiğini aktaran Karakaya, anız yakılması ile sap, saman ve organik maddelerin yok edilmesi sonucu toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğunu belirtti. Anız ateşlerinin büyük felaketlere sebep olabildiğini ifade eden Karakaya, çıkan yangınlar sonrasında yaşanan acı olayları hatırlattı.

BU ALIŞKANLIKTAN VAZGEÇİLMELİ

Anız ateşinin yakılması ile çevrede bulunan çalı, hasat edilmemiş tarladaki ürünler, ormanlar, telefon ve elektrik iletişim hatları ile yakın alandaki yerleşim yerlerinin zarar görebileceğine dikkat çeken Karakaya, çiftçilerin anız yakma alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Karakaya, "Yanlış bir alışkanlıkla çiftçilerin tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yakılması yaygınlaştı. Hasat yapıldıktan sonra en büyük sorun anız yakılmasıdır. Bu uygulama toprağı adeta öldürüyor. Toprağın tüm verimliliğini alıyor. Hem de bilinçsizce yakılan ateşler, yangınlara neden olabiliyor. Bu sebeple bir çok ormanın, hasat edilmemiş tarlanın ve hatta yerleşim birimlerinin yandığı unutulmamalıdır. Bu alışkanlıktan artık vazgeçilmeli” ifadelerinde bulundu.