19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

14 Nisan 2017, Cuma 08:58

NEDEN HAYIR DİYECEĞİM?

Hayatımın ikinci önemli referandumu bu Pazar oylanacak. 1982 askeri darbesiyle faşist bir anayasa dayatmışlardı. O zamanda hayır demiştim. O dönem daha tehlikeliydi. Hayır demek tutuklanır sürülürdünüz. Sürgündeydim de zaten.. ülke sevgimi kimseye tartıştırmam. Bu referandum çok daha demokratik kurallarla gerçekleşiyor. Vatan hainliği ve teröristlik ile yırtınıyorsunuz hayırcı olmayı.. Neyse espri bir yana biz konumuza dönelim..

Gerçeği göz ardı etmeden kayıtsız şartsız kalmadan hayatta kalabilmek için iyi anlamalıyız.. Gerçeklik için çalışmalıyız. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki çok sayıda eğitimli ve nitelikli olduğunu düşündüğümüz insan gerçeği saygı duymaya değer bir şey olarak görmüyor. Nedir Türkiye gerçeği? Bu devlet emperyalizme karşı yokluklar içinde savaş verilerek kuruldu. Bu bir Kuvayi milliye devletidir. Dünyada bir ilktir, devrimci bir örnektir, yoktan bir ülke ve devlet yaratıldı. Atatürk’ün önderliğinde hiçbir bireyi dil din etnik köken ayrımı yapmadan kabul eden demokratik laik cumhuriyet kuruldu. Bunun değiştirilmesine kayıtsız kalamayız.. Onun için hayır diyorum Neden mi?

Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığını ortadan kaldırdığı için....Aynı kişinin hem cumhurbaşkanı hem parti başkanı olması onun tarafsızlığını ortadan kaldıracaktır. Parti devletine gidişin önü açılacağı için hayır diyorum. Tek başına devleti şekillendiren bir yapı oluşmaması için bütçe yapma hakkı meclisten alınıp bir kişiye verildiği için hayır diyorum Halk tarafından seçilmemiş ve meclis tarafından denetlenmeyen bakanlar kuruluna hayır diyorum. Gensoru ve meclisin soruşturma talep etmesi hakkını kamuoyunun denetleme imkanın yok sayılmasına hayır diyorum. TBMM’yi yetkisiz bırakacak bir tasarı olduğu için hayır diyorum.

Demokrasi tarihi ve dünya litaratüründe Türk tipi başkanlık diye bir şey yok. Bu bir tek adam anayasasıdır, ne ekonomide ne dış siyasette istikrar getirmez.. Bu nedenle hayır diyorum.. Kuvvetler ayrılığı yok edildiği için hayır diyorum.. Artık söz milletin bu yanlış gidişe dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan hiçbir ülkede hiçbir yönetimde bulunmayan bu tek adam anayasasına millet hayır diyecektir, dur diyecektir. Adaletsiz kampanya yapıldığının herkes farkında bu bile hayır demek için yeterli bir neden..

Bu derece baskıcı bir ortamda sandığa yansıyacak hayır oyları ankatörlere ifade edilenden daha yüksek olabilir Sonuç ne olursa olsun referandum sürecinde vara olan kutuplaşma ve yarılmayı yumuşatmak birleştirici ve bütünleştirici olmak gerekecektir. Unutmayalım ki ; bu ülke hepimizin, başka Türkiye yok. Barış içinde sağlıkla kalın..

Hoşçakalın dostça kalın..