20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Sağlık / Yaşam

6 Haziran 2017, Salı 08:28

NARGİLE YASAĞINA UYMAYANA CEZA

Yaz ayları ile birlikte Torbalı’da cafelere akın oldu. Sağlık bakanlığı kapalı mekanlarda tütün yasağını genişleteceklerinin sinyalini verdi. Sigara ile beraber nargileye de yasak geliyor.

Yaz ayları ile birlikte Torbalı’da cafelere akın oldu. Sağlık bakanlığı kapalı mekanlarda tütün yasağını genişleteceklerinin sinyalini verdi. Sigara ile beraber nargileye de yasak geliyor.Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara içilen mekânlara karşı yaptırımların artırılması konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sigara ile ilgili mevcut yönetmeliği kanun maddesine dönüştüreceklerini belirten Akdağ, “Açılıp kapanan bir alan varsa ikram müessesesinin önünde, orayı biz kapalı mekân sayıyoruz. Artık oralarda içilemeyecek. Engelleyeceğiz. Önümüzdeki aylarda tütünlü nargile içiren mekânlara ciddi kapama cezaları gelecek. Sonradan hiç kimse ağlamasın” uyarısını yaptı. Yeşilay ile mobil aplikasyon uygulaması başlattıklarını anlatan Akdağ, uygulamayı; “Gittiğiniz kapalı mekânda sigara içiliyorsa bulunduğunuz mekânı işaretleyip basıyorsunuz, konum bildiriyorsunuz. Ekiplerin ellerinde tabletler var, en yakın ekibe bildiriyor” ifadeleriyle aktardı.

SİGARADA DÜZ PAKETE GEÇİLİYOR

Sigaraya ilişkin yasal düzenlemeler yapacaklarını aktaran Bakan Akdağ, şunları söyledi: “İki madde önemli birisi düz pakete geçeceğiz. Şu anlama geliyor, üstünde uyarılar var yine ama marka küçücük görünmeyecek kadar bir köşesinde. Markadan dolayı cezbedemiyor firmalar yani. Her tarafı uyarılarla dolu olacak. Markanın cezbetme etkisi var çünkü. Dünyada yapılmış çalışmalar var bunu gösteren. İlk Avustralya yaptı bunu. İkincisi de biz dışarıdan görünmeyecek şekilde sigara satılması şeklinde kanuna madde koymuştuk. Ama bu hukukta şöyle yorumlandı; vitrinden görünmeyecek şekilde. Marketin içine girdikten sonra arkalara koyuyorlar. Şimdi marketin içinde de görünmeyecek bu bir dolapta olacak diye madde getireceğiz. Torba yasa yapıyoruz sağlık için. Onun içinde olacak.”

NARGİLE DE YASAK KAPSAMINDA

Bakan Akdağ, nargilenin de yasak kapsamında olduğunu belirterek, “Nargile kafelerde tütünsüz içine bitkiler falan koyuyorlar içilmesi mümkün ama içine en ufacık tütün konulduğu zaman çok ciddi cezaları var. Şunu da açıkça ifade edeyim; ciddi para cezalarının peşine kapama cezaları da önümüzdeki aylarda gelecek. Kurumlar müessese sahipleri bu hususta duyarlı olsunlar. Sonradan hiç kimse ağlamasın.” .