19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

31 Mart 2017, Cuma 11:36

MUSTAFA KEMAL'İN AYAĞA KALDIRDIĞI İLÇE :TORBALI

1928 yılının 31 Mart’ında yaşanan büyük depremden sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Torbalı’ya kendi imzasını taşıyan bir belge ile ilk etapta 10 bin lira yardım göndermiş bir süre sonra da durumun aciliyeti düşünülerek toplam yardım 19 bin lira olmuştu.

Torbalı’da 31 Mart 1928 Cumartesi günü saat 02.27′de meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde, ilçe ve çevresinde 2 bin ev yıkılmıştı. 50 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan sarsıntı o kadar büyüktü ki, Batı Anadolu’nun tamamından hissedildi.. Depremin artçıları iki ay kadar sürmüştü. Depremden en çok Yazıbaşı, Çapak, Tepeköy ve Torbalı etkilenmişti. Tren raylarI üzerinde çöküntü meydana gelmiş tren seferleri bir müddet yapılamamıştı. Çaybaşı, Eğerci, Arapçı ve Tepeköy’deki kuyu ve kaynaklarının su miktarları bile değişime uğramıştı. Hükümet konağı hasar görmüş, Ertuğrul camisinin minaresi bile eğilmişti.. Yaşanan deprem sonrası binlerce Torbalılı evsiz kalmış, aylarca çadırlarda yaşam savaşı vermişti.

ATATÜRK TORBALI’YA YARDIM GÖNDERDİ

1928 yılının 31 Mart’ında yaşanan büyük depremden sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Torbalı’ya kendi imzasını taşıyan bir belge ile ilk etapta 10 bin lira yardım göndermiş bir süre sonra da durumun aciliyeti düşünülerek toplam yardım 19 bin lira olmuştu. Mustafa Kemal Atatürk deprem sonrası yıkılan Torbalı’nın tekrar imarı için özelikle yakından ilgilenmiş ve gönderdiği yardımlar sayesinde Torbalı kısa zamanda yaralarını sarmıştı.