27 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

28 Ekim 2017, Cumartesi 12:12

MİLLİYET YAZARI KÖŞESİNE TAŞIDI : TORBALI'NIN ORMANLARINA TALAN TEHDİDİ

Milliyet Gazetesi yazarı Mustafa Yılmaz bugünkü köşesinde Torbalı'da ve İzmir'de orman arazilerinin talan tehdidi altında olduğunu yazdı. İzmir'e de ihanet edildi başlıklı yazı şu şekilde ;

 

İŞTE O YAZI 

 

İzmir 1 ve 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulları İzmir genelinde pek çok değişik yerde SİT derecelerini değiştirme kararı aldı. Bu kararla da binlerce hektar orman alanında yapılaşmanın önü açıldı.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, geçen aylarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başka bir kararı daha çıktı.

Özel orman alanlarında 4 metrekare daha yapılaşma izni verildi. Orman alanlarında yüzde 6’lık yapılaşma izni zaten vardı.

***

İzmir’de amacı dışında kullanılan orman alanları var. Rüzgar enerji santrali kurulması amacıyla verilen kesin izin alanı 524 hektar.

İzmir’de maden arama, işletme amaçlı madencilik faaliyetlerine yönelik olarak Orman Kanunu’nun 16. maddesi hükmü gereğince bin 839 hektar alanda verilmiş devam eden izin bulunuyor.

Orman Kanunu’nun 16, 17 ve 18. maddesi gereği İzmir’de verilen toplam izin alanı 30 bin 849 hektar.

***

İzmir’de yaklaşık 500 bin hektar orman alanı var. Ama bu alanlar her geçen gün başka bir bahane ile yok ediliyor.

İzmir ve Manisa için 1/100 binlik imar planları yapıldı. İzmir’de büyük bölümü orman ve yeşil alan olan bin 400 hektar alanı imara açtı.  Üstelik de imara açılan alanların önemli bölümü Birinci Derece SİT kapsamındaydı.

***

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin raporuna göre;  son 10 yılda İzmir ve Menderes Orman işletmeleri toplam 121 bin hektar alanı orman dışı kullanıma açtı.

İzmir’in kent içindeki en büyük yeşil alanı olan Kültürpark’ın sadece 45 hektar olduğu düşünülürse rakamın korkunçluğu daha iyi anlaşılıyor.

İzmir’de 2 bin 688 adet Kültürpark büyüklüğünde orman alanı yok edilmiş.

Yok edilen orman alanı, UEFA standartlarında 15 bin stadyum büyüklüğüne ulaşıyor. Orman alanlarında nelere izin verildiğini incelediğinizde de karşınıza korkunç bir tablo çıkıyor.

Orman alanlarında yapımına izin verilen diğer tesisler de şöyle: 57 milyon metrekare maden arama sahası, 48 milyon metrekare rüzgar enerji santrali (RES),143 bin metrekare kum kireç çakıl ocağı, 15 bin metrekare havai fişek tesisi, 600 bin metrekare kömür ocağı, 950 bin metrekare taş ocağı. Söz konusu alanlar, Aliağa, Bayraklı, BornovaBucaÇiğliFoçaKarşıyakaKemalpaşa, Konak, Menemen, Menderes, Balçova, GaziemirGüzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Narlıdere, Seferihisar, Torbalı ve Urla’da bulunuyor.

***

Kentin değerlerinin rant karşısında açık bir tehlike altında olduğu ortada.

Yeşil alanlar, SİT alanları ve kamu arazileri ile ilgili alınan her karar bu tehlikeyi daha da artırıyor.

Daha çok fazla örnek var. Ama bu günlük yazının yeri bu kadar. İstek olursa pazartesi devam ederiz.