26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

30 Mart 2017, Perşembe 09:00

MİLLİ EĞİTİM'DEN AFİŞLERE SEÇİM YASAĞI UYARISI

Geçtiğimiz hafta Torbalı Yedi Eylül Anadolu Lisesi’nde panoya afiş asmak isteyen öğretmenlerle okul yönetimi arasında gerginlik yaşanmıştı. Öğretmenlerin afiş asmasında hukuki bir engel olmadığının anlaşılmasıyla son bulan tartışma, dün okullara gönderilen resmi yazı ile yeniden başladı.

Geçtiğimiz hafta Torbalı Yedi Eylül Anadolu Lisesi’nde panoya afiş asmak isteyen öğretmenlerle okul yönetimi arasında gerginlik yaşanmıştı. Öğretmenlerin afiş asmasında hukuki bir engel olmadığının anlaşılmasıyla son bulan tartışma, dün okullara gönderilen resmi yazı ile yeniden başladı. Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul panolarına asılan afişlerin eleştiri sınırını geçmemesi gerektiği ve seçim yasaklarına uymayan afişlerin asılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Eleştiri sınırını belirleyen bir unsur olmamasına dikkat çeken Eğitim Torbalı Temsilciliği, yaptığı açıklama ile duruma tepki gösterdi.

GAYRİ HUKUKİ

Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder yaptığı açıklamada “Geçen hafta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okul müdürlerine gönderdiği ve kişisel niyet bildirmenin ötesine geçmeyen telefon mesajına istinaden afişlerimiz engellenmeye çalışılmıştı. 7 Eylül Anadolu Lisesi okul öğretmen odasında bulunan panomuza astığımız afişin okul müdürü tarafından indirilmesi sonrasında, talep etmemize rağmen ilgili afişin asılamayacağını içeren ne bir mahkeme kararı olmadığı gibi, resmi bir yazı da tarafımıza verilmemiştir. Biz bu konudaki gayrihukuki keyfi tutumun sona erdiğinde düşünürken şimdi de okullara gönderilen bir yazı ile okul müdürleri uyarılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ KARAR MAKAMI DEĞİLDİR

 Önder “İlgili yazıda “seçim yasakları kapsamında sendika panolarında eleştiri sınırlarını aşan afişleri yer verilmemesi” şeklindeki ifade eleştiri sınırını kimin belirlediği sorusunu akla getirmektedir. Okullardaki sendikal faaliyetler sınırlılıkları 4688 sayılı sendikalar kanunu, uluslararası sözleşmeler ve mahkeme kararları ile belirlenmektedir. Sendika genel merkezinin tarafından afiş ve broşürleri de yasal herhangi bir engel bulunmadığını dair resmi onayla okullara gönderilmektedir. Demokrasinin olmazsa olmazı olan sendikaların faaliyetlerine sınır çizme çabası tamamen keyfi ve antidemokratik bir tutumun ta kendisidir. Okul içinde siyasi parti faaliyetlerin yürütülemeyeceğine dair kesin hükümler mutlaka dikkate alınmalıdır ancak sendikal faaliyetlerin kişisel yorumlarla siyasi parti faaliyeti gibi gösterilerek engellenme çabası kabul edilebilir değildir. Ayrıca İlçe milli eğitim müdürlüğü bu anlamda bir karar merci değildir. İlgi yazı konusunda işlem yapma telaşına giren Okul müdürleri ile ilgili de tutanak tutularak gerekli yasal işlem yapılacağı bilinmelidir” dedi. HASAN DEMİR