29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Politika

28 Mart 2017, Salı 12:56

MHP TABANI EVET Mİ HAYIR MI DİYECEK?

SONAR araştırma şirketinin başkanı Hakan Bayrakçı, rejimi değiştiren başkanlık referandumuyla ilgili anketler hakkında açıklamalarda bulundu.

SONAR araştırma şirketinin başkanı Hakan Bayrakçı, rejimi değiştiren başkanlık referandumuyla ilgili anketler hakkında açıklamalarda bulundu.SONAR araştırma şirketinin başkanı Hakan Bayrakçı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hâle (OHAL) dikkat çekerek “Türk seçmenin yüzde 6’sı memur. Ben öğretmen olsam, görüşüm de ‘hayır’ olsa, kapıma gelen anketöre oyumu söyleyemem. Niye? Çünkü OHAL var, 1 dakikada atarlar işten. Eskiden devlet memurları kolay kolay işten atılamıyordu. Ancak şimdi OHAL olduğu için KHK ile atılabiliyorlar” dedi. SONAR, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52 oy alacağını öngören bir anket gerçekleştirmişti. Seçim sonucu Erdoğan’ın aldığı oy yüzdesi 51,76 olmuştu. SONAR mart ayı referandum anketine göre, “Evet” oyu verecek olanlar yüzde 48,98’de kalırken, “Hayır” oyu verecek olanlar yüzde 51,02 ile önde gözüküyor.

YÜZDE 52,53 EVET ÇIKARANLAR HİLE YAPIYOR

Hükümet liderleri kendilerine gelen anket sonuçlarında ‘evet’ oyunun önde çıktığını söylüyor. Peki, gerçekten sonuçlar öyle mi? Diğer şirketlerin anket sonuçlarını da değerlendiren SONAR Araştırma Şirketi Başkanı “Cumhurbaşkanına verilen üç anketten birinde yüzde 53 evet, diğerinde yüzde 52 evet, bir diğerinde yüzde 53.5 evet çıkmış. Bu sonuçları çıkaran arkadaşlarımız hile yapıyor ya da liderlere hoş gözükmek için bu rakamları buluyor demiyorum. Kararsızları orantısal olarak dağıttıklarında bu sonuç çıkıyor. Öte yandan şirket sahiplerinden biri bana ‘Cumhurbaşkanına yüzde 52 ‘evet’ dedim ama tedirginim. Çünkü kararsızlar sandıkta orantısal olarak dağılmayacak. Kararsızlar içinde ‘hayır’ fazla gibi geliyor’ dedi. Dolayısıyla ham anketlerde sonuç başa baş gidiyor ve neredeyse her şirkette rakamlar aynı. Ancak kararsızların dağılımında farklı sonuçlar çıkıyor” diyerek kararsız seçmenlerin oylarının bu seçimde oldukça önem taşıdığını belirtti.

YÜZDE 52 HAYIR ÇIKARSA ŞAŞIRMAM

SONAR’ın son anketinde ‘hayır’ oyunun önde çıkmasına da değinen Hakan Bayrakçı “Yaptığımız bir ankette evet 1 puan önde çıktı. Başka bir ankette ise hayır 1 puan önde çıktı. En sonunda m yaptığım hesaplara göre 52-53 oranında ‘hayır’ çıkabilir gibi geliyor. Ama araştırma rakamlarına sadık kalarak ve temkinli yaklaşarak baktığımızda 51 küsurluk ‘hayır’ı bulduk. Ama bu rakam 52 olursa da şaşırmam” dedi.

MHP’NİN 3’TE 2’Sİ HAYIR DİYECEK

ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim Uslu MHP seçmeninin büyük bir kısmının ‘hayır’ oyu vereceğini açıklamıştı. Uslu’nun açıklamasına ve MHP seçmenindeki son duruma da değinen Bayrakçı “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ne kadar kızarsa kızsın, bütün araştırma şirketleri MHP seçmeninin en az 3’te 2’sinin ‘hayır’ oyu kullanacağını söylüyor” değerlendirmesini yaptı.