20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Politika

22 Mart 2017, Çarşamba 17:55

MHP BÜYÜKŞEHİR ADAYI TAŞER'DEN HAYIRLI RÖPORTAJ

MHP İzmir teşkilatının önemli isimlerinden ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Taşer gazetemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Taşer Genel Yayın Yönetmenimiz Halis Koç’un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

MHP İzmir teşkilatının önemli isimlerinden ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Taşer gazetemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Taşer Genel Yayın Yönetmenimiz Halis Koç’un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

SORU : 16 Nisan referandumu ile ilgili öngörünüz nedir nasıl bir sonuç bekliyor Türkiye’yi?

TAŞER : Öncelikle referandumda evet çıkması çok zor bir ihtimal. Evet çıkarsa Türkiye’de siyaset geri dönülmez bir sürece girer. Ama inanıyorum ki böyle bir süreç olmayacak, çünkü hayır kazanacak. Ben bir matematikçi olarak rakamların diline inanıyorum. Bugün evet ve hayır arasında çok büyük farklar olmayabilir. Ama kararsızlar arasında duyguların baskın olduğu bir hayır düşüncesi hakim.

TEK ADAM YÖNETİMİ, DEMOKRASİNİN BİTMESİ DEMEK

SORU : Muhalefetin bu anayasa değişikliğinde karşı çıktığı en önemli nokta ülkenin demokratik kazanımlarının yok olacağı ve tek adam yönetimine kayacağı yönünde şekilleniyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

TAŞER : Yasalar toplumları yönetmek için vardır. Demokratik kazanımların 200 yıla yakın bir mazisi var. İnsanlık; krallardan, seçkinlerden kurtulmak için bu demokratik yasalara ihtiyaç duydu ve bu demokratik kazanımlar için çok büyük bedeller ödedi. Bu bedelleri yok sayarak bu ülkeyi tekrar tek adam yönetimine sokma çabalarını doğrusu anlayamıyorum.

MHP’YE BAŞKAN YARDIMCILIĞI ÖNERİLDİ İDDİASI GERÇEK Mİ?

SORU : Kamuoyunda oluşan genel bir kanı var. Referandumdan evet çıkması durumunda Sayın Devlet Bahçeli’nin başkan yardımcısı olacağı ve MHP’ye bakanlıklar verileceği konuşuluyor. Anayasa değişikliğine desteğin bunun karşılığı olarak verildiği yönünde bir algı var. Sizin düşünceniz nedir? Bu yönde bir çalışma yapılmış olabilir mi?

TAŞER : Sayın Bahçeli bu konuda açıklama yaptı. Böyle bir durum yoktur. Bunu söyleyenler önemli bir detayı görmezden geliyorlar. Getirilmeye çalışılan yeni sistemde başkan yardımcısı olabilmek için milletvekilliğinden istifa etme şartı var. Böyle bir görevlendirmenin olması için Sayın Bahçeli’nin milletvekilliğinden istifa etmesi gerekir ki, bunun olması da mümkün değildir. Bunu açık ve net olarak belirtelim.

GÜNDOĞDU’DA AKŞENER İLE HAYIR DİYECEĞİZ

SORU : MHP’de bu konuda görüş ayrılıkları var bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

TAŞER : Mevcut anayasada; anayasa değişikliğinin hangi şartlarda yapılacağı belirtilmiş , grup kararı alınmayacağı ve oylamanın gizli olacağı vurgulanmıştır. Zaten Sayın Bahçeli’de benim bir tek oyum var diye durumu başta özetledi. Bende vicdani hakkımı ve kişisel özgürlüğümü kullanıyorum. Bu anayasa değişikliğine hayır diyorum. Bu konuda 26 Mart Pazar günü Gündoğdu Meydanı’nda Sayın Akşener’in mitingi olacak. Bizler de orada olacağız. Tüm İzmirlileri gazeteniz aracılığı ile Gündoğdu Meydanı’nda Hayır demeye davet ediyorum.

SORU : Getirilmek istenen sistemin denetlenme noktasında büyük eksiklikleri var ve bu özellikle muhalefet tarafından vurgulanıyor? Nedir bu denetlenme sorunları?

TAŞER : Bu anayasa değişikliği hem usul yönünden hem de içerik yönünden sakıncalı. Usul yönünden bakarsak; taslak diyor ki, 2019’da uygulamaya geçeceğiz. Peki OHAL şartlarında olan bir ülkede, Suriye’de gelişmelerin bizi tedirgin ettiği ve Cumhuriyet döneminin en düşük kalkınma hızının olduğu bir dönemde ( yüzde 2,5) bu seçimi yapmasaydık da 2019’da toplumsal uzlaşı ile yeni bir anayasa yapsaydık ne kaybederdik? Bu soru cevap bekliyor. İçerik yönünden ise getirilmek istenen sistemin çok aksaklığı var. Bir örnek sunmak gerekirse, TBMM bu sistemle saf dışı edilmek istenmektedir. TBMM’de çıkan bir kanun Cumhurbaşkanına gittiği takdirde ‘SADECE ONAYLANIR’ diye bir ibare var. Ne zaman onaylanır? Onaylanmazsa ne olur? Böyle bir madde yok. Mesela TBMM bütçe yaptı ve Cumhurbaşkanına sundu. Ve onaylamadı. Burada diyor ki; kendi bütçesini yürürlüğe koyar. Nerede peki TBMM’nin hakları?

HAYIR ÇIKARSA MHP NASIL ETKİLENİR?

SORU :Hayır çıkarsa AKP’yi ve MHP’yi neler bekliyor. Nasıl değişimler olur?

TAŞER : Bu referandumu MHP’nin içine hapsetmek doğru değil. Olaya şöyle bakalım; AKP’nin yüzde 51 oyu ve MHP’nin yüzde 11 oyuna rağmen referandumda %51 de olsa hayır çıkarsa bu siyasetin her kesimini etkileyecektir. 86 yılında yapılan referandumun sonucunda ANAP’ın nasıl etkilendiğini iyi okumak lazım..

SORU : Torbalı’daki MHP tabanına neler söylemek istersiniz? Yakın zamanda eski Başkan Yurdadoğ Mutlu genel merkez tarafından görevden alındı. Oysa Torbalı’nın tarihinde ilk defa MHP büyük başarı yakalamış ve 3 belediye meclis üyesi kazanmıştı.

TAŞER : Torbalı İzmir’in mini bir versiyonudur. Yurdadoğ Mutlu büyük başarılara imza attı. Bu başarıyı detaylı incelediğimizde aslında seçime 10 gün kala oyların iki merkezde toplanması nedeniyle mevcut oyları düştü. Yoksa daha yüksek bir oy yüzdesi vardı. 3 meclis üyesi kazandık. Ancak sonraki süreçte iki meclis üyemiz, kişisel ilişkileri ve kendi tutarsızlıkları nedeniyle istifa ettiler. Mehmet Vurur tek başına çok başarılı bir şekilde çalışıyor. İstifa eden 2 meclis üyemizin yokluğunu hiç aratmıyor. Gazeteniz aracılığı ile Yurdadoğ Mutlu ve Mehmet Vurur’a bu sancılı süreçte dik duruşlarından ötürü teşekkürlerimi iletmek isterim. Göreceksiniz ki MHP ileriki süreçte Torbalı’da yoluna güçlenerek devam edecektir.