17 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Kültür/Sanat

18 Eylül 2017, Pazartesi 09:13

METROPOLİS KAZILARINDAN ÇIKAN GERÇEK HERKESİ ŞOK ETTİ

Kamu yararına yapılan yapılara, hayırsever zenginlerin bağış yapması ve yöneticiler tarafından bu yapılara hayırsever bağışçıların isimlerinin verilmesi, günümüzde devam eden önemli bir gelenek.

Kamu yararına yapılan yapılara, hayırsever zenginlerin bağış yapması ve yöneticiler tarafından bu yapılara hayırsever bağışçıların isimlerinin verilmesi, günümüzde devam eden önemli bir gelenek. Ancak arkeolojik araştırmalar, bu geleneğin 5 bin yılı aşkın bir geçmişi olduğunu ve hemen her toplumda örneği olduğunu gösteriyor. Arkeolojik araştırmalar kapsamında elde edilen bilgilere göre bunun en büyük örneklerinden biri de Metropolis Antik Kenti’nde mevcut. Şuanda yeniden restore edilmesi için çalışmaların yapıldığı Stoa binasında bulunan ve çatıyı taşıyan taşıyıcı kolona, o dönemde kolonu yaptıran bağışçının ismi verilmiş. Üzerinde bulunan yazıyı tercüme eden arkeologlar, bağışçının ismini tespit etti.

İSMİ 5 BİN YIL SONRA BİLE HATIRLANIYOR

Metrepolis Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan en önemli eserler arasındaki Stoa yapısında günümüze kadar korunarak ulaşmış bir taşıyıcı kolon toprak üzerine çıkarıldı. Kolonun üzerindeki yazı tercüme edildiğinde, Hegerias isimli Metropolis’li bir tüccarın isminin verildiği anlaşıldı. Stoa’nın yapılışı sırasında bağışta bulunan Hegerias’ın ismi bugün hala kolonun üzerinde okunabiliyor. İsminin 5 bin yıl sonra bile unutulmamasını sağlayan Hegerias, günümüzde hala süren bir geleneğin de çok eskilere dayandığını kanıtlamış oldu. HASAN DEMİR