20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

8 Ağustos 2017, Salı 09:28

METROPOLİS ARKEOLOJİNİN MERKEZİ OLDU

5 bin yıllık tarihe sahip olan Metropolis Antik Kenti, henüz vatandaşların gözünde yeterince öneme sahip olmasa da arkeoloji dünyası için büyük bir öneme sahip.

5 bin yıllık tarihe sahip olan Metropolis Antik Kenti, henüz vatandaşların gözünde yeterince öneme sahip olmasa da arkeoloji dünyası için büyük bir öneme sahip. Dünyanın her yerinde arkeoloji çevreleri tarafından takip edilen Metropolis Antik Kenti, aynı zamanda arkeoloji enstitüsü konumunda. Türkiye’de arkeoloji enstitüsü olmamasına rağmen Metropolis bu görevi üstleniyor. Metropolis’e lisans öğrencisi olarak gelip uygulamalı eğitim alma şansı bulan bir çok kişi, şuanda Türkiye’nin önemli arkeologları arasında bulunuyor. İlk kazı çalışmalarının başladığı 1989 yılından günümüze onlarca arkeolog, Metrepolis’te uygulamalı öğretim gördü. Metropolis üzerine doktora tezleri yazıldı. Bugün Türkiye’nin değişik yerlerinde görev yapan pek çok önemli arkeolog Metropolis Antik Kenti’nde yetişti. Antik kent en büyük katkıyı ise hiç şüphesiz, mevcut kazı başkanı Doç. Dr. Serdar Ayberk’e yaptı. Ayberk, üniversite öğrencisiyken kadrosuna dâhil olduğu Metropolis’in kazı başkanı oldu.

ÖĞRENCİYKEN GELDİ KAZI BAŞKANI OLDU

Metropolis Antik Kenti’nin Kazı Başkanı Serdar Ayberk adeta tüm öğrenimini burada tamamladı. Lisans öğrencisi iken Metropolis ekibine dâhil olan Ayberk, yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak kazı başkanlığına kadar yükseldi. 1972’de Metropolis’teki ilk bilimsel çalışmaya imza atan Recep Meriç’in 1989’da profesör olarak döndüğü Metropolis’in ilk öğrencilerinden olan Trakya Üniversitesi Arkeoloji öğrencisi Serdar Ayberk, kazı ekibinde görev aldı. Okulda öğrendiklerini yazın Metropolis’te pekiştiren Serdar Ayberk, yüksek lisansından sonra Metropolis heykelleri üzerine yazdığı tez ile doktorasını tamamladı. Ardından doçent doktor unvanı alan Ayberk, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Metropolis Kazı Başkanlığı’na atandı.

ÖNEMLİ İSİMLER YETİŞTİ

Metropolis Antik Kenti, çok eğerli arkeologların yetişmesini sağladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Profösör Dr. Binnur Gürler ve Agora Kazı Başkanı Akın Ersoy gibi isimler de Metropolis’te yetişen isimler arasında. Bugün Türkiye’nin değişik yerlerinde görev yapan pek çok önemli arkeolog Metropolis Antik Kenti’nde yetişti. Üç yıl önce ören yeri haline gelen Metrepolis, istenilen turizm başarısına henüz ulaşamasa da çok önemli bir uygulama enstitüsüne dönüştü. Metropolis’de araştırma yapma ve pratik eğitimi alma şansı yakalayan Binnur Gürler profesörlüğe yükselerek Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı oldu. Yine Metropolis’te yetişen Akın Ersoy ise Agora Kazı Başkanı oldu. HASAN DEMİR