26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

15 Mart 2017, Çarşamba 12:20

MENDERES HAVZASINDA HOLLANDA İNEĞİ TEDİRGİNLİĞİ

Son dönemde siyasete Hollanda ile yaşanan siyasi kriz damga vurdu. Siyasi krizin iki ülkenin ekonomik ilişkilerine etkisi merak edilirken özelikle sosyal medya üzerinden yapılan Hollanda İnekleri ile ilgili paylaşımlar Türkiye’nin süt deposu olan bilinen Küçük Menderes havzasında tedirginlik yarattı

Son dönemde siyasete Hollanda ile yaşanan siyasi kriz damga vurdu. Siyasi krizin iki ülkenin ekonomik ilişkilerine etkisi merak edilirken özelikle sosyal medya üzerinden yapılan Hollanda İnekleri ile ilgili paylaşımlar Türkiye’nin süt deposu olan bilinen Küçük Menderes havzasında tedirginlik yarattı. Küçük Menderes Havzasında özelikle Tire, Bayındır ve Ödemiş bölgelerinde süt üretiminde yıllardır yoğun olarak beslenen Hollanda inekleri yüksek süt verimi ile biliniyor. Bir süre deli dana hastalığı nedeniyle durdurulan Hollanda’dan büyükbaş hayvan ithalatı 2012 yılında tekrar başlamıştı. O dönem Tire’ye süt çiftliklerinde süt üretimi amacıyla kullanılmak üzere 320 adet Hollanda ineği ithal edilmişti. İthalatlar sonraki yıllarda da artarak sürdü.

HOLLANDA PRENSİ BİLE İNEKLERİ ZİYARET ETMİŞTİ

Hollanda Kraliyet Ailesi adına Ankara Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, Türk asıllı Tarım Müsteşarı Mehmet Çevikoğlu ile Ekonomi Ateşesi David Naves 2012 yılında Hollanda ineklerinin bulunduğu Tire’deki süt çiftliklerini gezdi. Tesisi çok beğenen ve inekleri besleyen Dirkse, “Bir inek olsaydım burada yaşamak isterdim” deyince çevresindekiler kahkahaya boğuldu. Tesisin işleyişini oldukça modern ve iyi bulan, Avrupa’daki örnekleriyle aynı seviyede olduğu değerlendirmesini yapan Dirkse, “Çok güzel bir çiftlik. Oldukça modern bir işletme. Türkiye’ye yüksek verimlilikte inekler verdik. Hayvanların bu iklime uyum sağlamaları ve adaptasyon sürecini olumlu şekilde atlatmaları güzel” ifadelerini kullandı.