2 Mayıs 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

14 Nisan 2017, Cuma 08:38

KURUMLAR VERGİSİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER

Bir hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyanname, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar verilir. Tarhiyatın muhatabının Türkiye'yi terk etmesi halinde ise ülkeyi terk etmesinden önceki on beş gün içinde beyannamenin verilmesi gerekir.

Dar mükellefiyete tâbi olan yabancı kurumların vergiye tâbi kazancının Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı diğer kazanç ve iratlardan (telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayri maddî hakların satışı, devir ve temliki karşılığında alınan bedeller hariç) ibaret bulunması halinde, yabancı kurum veya Türkiye'de adına hareket eden kimse, bu kazançları elde edilme tarihinden itibaren on beş gün içinde, kanunun özel beyan zamanı tayin olunan gelirlerle ilgili beyannamelerin verilme yerlerini belirleyen 27'nci maddesinde belirtilen vergi dairesine beyanname ile bildirmek zorundadır.

Diğer kazanç ve iratlara İlişkin olarak Türkiye'ye bizzat getirilen nakdî veya aynî sermaye karşılığında elde edilen menkul kıymetler ile iştirak hisselerinin elden çıkarılması sırasında oluşan kur farkı kazancına dair hükümler hariç olmak üzere, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan vergilendirmeme hususundaki istisna, kayıt, şart ve sürelere ait sınırlamalar dikkate alınmaz.

Üçer aylık dönemleri izleyen 2'nci ayın 14'üne kadar geçici vergi beyannamelerinin de (tasfiye dönemleri hariç) verilmesi gerekir. Kurum kazancının hesaplanacağı hesap dönemleri 12 şer aylık dönemlerdir.

Takvim yılı veya Maliye Bakanlığı’nın izniyle belirlenen özel hesap dönemidir. Ancak bazı hallerde hesap dönemleri 12 aydan kısa olmakta ve beyan süresi de daha kısa tutulmaktadır; tasfiye ve birleşme hallerinde olduğu gibi.