19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

3 Haziran 2017, Cumartesi 16:15

KIZILAY KAPATILIYOR MU?

Manisa'da ardı ardına olan ve Torbalı'da yoğun hissedilen depremlerin ardından gözler Kızılaya çevrilmişti. Osmanlı döneminden bu yana faaliyette olan Kızılay'dan ülke genelinde 319, İstanbul’da ise 42 şubeye kapatma tebligatı gönderildi.

Manisa'da ardı ardına olan ve Torbalı'da yoğun hissedilen depremlerin ardından gözler Kızılaya çevrilmişti. Osmanlı döneminden bu yana faaliyette olan Kızılay'dan ülke genelinde 319, İstanbul’da ise 42 şubeye kapatma tebligatı gönderildi. Kapatma kararına dair tebligatta şubelerin, "etkin ve aktif" faaliyet gösteremedikleri için kapatıldıkları savunuldu. Kapatmaya ilişkin tebligatı alan Kızılay Şube Başkanlarından Zeki Karabina, bunun muhalif olarak bilinen isimlere yönelik bir uygulama olduğunu ileri sürerek "12 Mayıs’ta Manisa’da gizli bir toplantı yapılmış. O toplantıda da 319 tane muhalif olarak bilinen şubeleri kapatma kararı almışlar. Kızılay’ı belli bir grup ele geçirdi.. Kapatma kararları yasal değil. Yüzlerce tecrübesiz tarikat mensubu, yandaş kişileri yüksek maaşlarla işe başlattılar" dedi.

KAPATMA TEBLİGATI GÖNDERİLDİ

Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can imzasıyla gönderilen 12.05.2017 tarih ve 9 sayılı kararda, şu ifadelere yer verildi: “Kurumumuzda gerçekleştirilen denetimler ve yapılan kapasite değerlendirme çalışmalarında ne yazık ki kimi şubelerimizin Türk Kızılayı’nın misyon, vizyon ve stratejik planı kapsamında Kızılay’ın genel amaçlarına ulaşabilmesi, ilkelerini yayabilmesi, tanıtımının sağlanması ve toplum katında saygınlığını artırabilmesi için etkin ve aktif olarak faaliyet gösteremediği tespit edilmiştir. Bu durumlar Kızılay’ın ulaşmak istediği hedefleri gerçekleştirmesine engel olmakta ve değişimi kaçınılmaz kılmaktadır. Tüm bu hassasiyetler ile Türk Kızılayı 2016-2020 Stratejik Planında yer alan 'Toplumdaki yardım sektöründeki değişen ihtiyaçlara yanıt verecek kurumsal dönüşümü gerçekleştirmek' ve 'Şube ağlarını harekete geçirmek' amacını da göz önünde bulundurarak, Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Şubenizin kapatılmasına karar vermiştir."