25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Eylül 2017, Çarşamba 11:58

İZMİR'DE RAYLI SİSTEM OTOGARA NEDEN YOK?

Milliyet Gazetesi Yazarı Mustafa Yılmaz İzmir'in ulaşım sorununu ve raylı sistemin neden İzmir otogarına uzatılmadığını köşesine taşıdı.

İŞTE O YAZI

Londra Metrosu 1863’te başlamış, 402 kilometre. Paris Metrosu, 1900’de başlamış 214 kilometre. Berlin Metrosu, 1910’da başlamış 151 kilometre, Barselona Metrosu 1924’te başlamış, 123 kilometre. Stockholm Metrosu 1950’de başlamış, 105 kilometre. Hamburg Metrosu 1912’de başlamış, 104 kilometre. Avrupa kentlerinin ortalaması yaklaşık 200 kilometre. Şu anda İzmir’deki raylı sistemin uzunluğu 130 kilometreye ulaştı.

Bu günlerde Selçuk hattındaki 26 kilometre de devreye girecek. Karşıyaka Tramvayı bu yılın başında yolcu taşımaya başladı. Konak Tramvayı da birkaç ay sonra çalışacak. 24 kilometre tramvay ve 26 kilometre Selçuk hattıyla birlikte 50 kilometre ilaveyle toplam 180 kilometreye ulaşacak. Narlıdere Metrosu sırada. Üçyol’dan Buca Tınaztepe ve Çamlıkule’ye ulaşacak 13 kilometre, derin tünel metro hattı da yapılacak. 53 kilometrelik Aliağa-Bergama hattı ile birlikte İzmir’de 60 kilometresi inşaat halinde, toplam 250 kilometrelik raylı sistem olacak. İzmir’de ilk raylı sistem 2000 yılında kullanılmaya başladı. Sadece 16 yılda 130 kilometreye ulaştı. İki yıl sonra uzunluğu 250 kilometreyi bulacak.

Raylı sistem konusunda İzmir, 150 yıl önce başlayan Avrupa metrolarına yetişti. Hatta bazılarını şimdiden geçti. Ama çok önemli bir eksik var. O da raylı sisteminin Otogar’a ulaştırılması. İzmir’den Selçuk ve Bergama’ya kadar raylı sistemle gidebilirsiniz. Ama Saat Kulesi’ne 10 kilometre uzaklıktaki Otogar’a tek toplu ulaşım şansı otobüs ve minibüs. Otogar’a Metro işini Ulaştırma Bakanlığı üstlendi. Bu proje İzmir’de Bakanlığın yapacağı ilk raylı sistem olacak.

Proje hazır. ÇED onayı da verildi. Hat toplam 4.5 kilometre olacak. Şehitler Caddesi (Vakıflar İstasyonu) altından ve Kamil Tunca Bulvarı (Altındağ ve Çamdibiİstasyonları) altından devam ederek Otogar’da sona erecek, 5 istasyonu olacak. Ayrıca Halkapınar’da yer alan mevcut depo sahasına bağlantı yapılacak. İniş çıkışlar, asansör ve yürüyen merdiven ile gerçekleştirilecek. İstanbul’da yapımı tamamlanan Üsküdar-Sancaktepe Metro hattında uygulanan aç-kapa yöntemi, Halkapınar-Otogar Metro Projesi’nde de uygulanacak.

Başlangıç istasyonu olan Halkapınar İstasyonu’ndaki delme çalışmaları ise aç-kapa sisteminden farklı olarak Tünel Açma Metodu ile yapılacak. Projenin 531 milyon liraya mal olması planlanıyor. Buraya kadar güzel. Ama, projesi 6 aydır hazır olan Otogar Metrosu için bugüne kadar hiçbir inşaat çalışması başlamadı. Proje 30 ayda tamamlanacak.

Yaklaşık 2.5 yıl inşaat sürecek. Yani bugün başlasa ve her şey planlandığı gibi gitse bile 2020’li yıllardan önce İzmir Otogarı’na raylı sistemle gitmek mümkün değil. Ama bugünlerde inşaat başlamazsa, o da zor.