29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

18 Kasım 2017, Cumartesi 08:52

İZBAN'DA İNSANİ KOŞULLARDA SEYAHAT İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

İnternet üzerinden toplu imza toplayarak mevcut durumu değiştirmeyi amaçlayan imza kampanya sitesi 'change.org'da "İZBAN'daki insan dışı seyahat şekli son bulsun" adıyla bir kampanya başlatıldı.

İnternet üzerinden toplu imza toplayarak mevcut durumu değiştirmeyi amaçlayan imza kampanya sitesi 'change.org'da "İZBAN'daki insan dışı seyahat şekli son bulsun" adıyla bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın muhatabı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı belirlendi ve kampanya kısa sürede çok sayıda imza aldı. Kampanyayı başlatan kişi, açıklamaya İZBAN'da kalabalık bir seyahat videosu eklerken, çağrısında şu ifadelere yer verdi:

İNSANİ KOŞULLARDA SEYAHAT HAKKI

"Türkiye'nin en yaşanılabilir şehirlerinden birinde, İzmir'de yaşayanlar her gün insani koşullara aykırı şekilde ulaşımlarını sağlıyor. Özellikle sabahları işe, okula giderken ve aynı şekilde akşamları iş ve okul çıkış saatlerinde yolcu sayısında ciddi artış oluyor. Bu durumun nedenlerinden biri çok seyrek gelen trenler, diğer nedeni ise gelen tren vagonun kısa olması ve haliyle az insana hizmet edecekken kapasitenin üstünde yolcunun trene binmek zorunda kalması. Balık istifi şeklinde, üstüste yolcu alınması birçok soruna neden olmakta;

-Engellilerin ulaşım hakkı ellerinden alınıyor. -Bebekli anne- babaların bu saatlerde bebek arabalarıyla İZBAN'ı kullanmaları imkansız hale geliyor. -İnsanların fiziksel olarak bu kadar yakın seyahat etmesi binlerce kadın ve erkeğin hergün tacize uğramasına zemin hazırlıyor.

-Kapasitenin üstünde yolcunun trenlere doluşması ve havalandırmanın yetersiz olması yüzünden hastalıklar insanlara solunum yoluyla bulaşıyor. Birçok anne baba "Çocuğum hasta olur" düşüncesiyle İZBAN'ı kullanamıyor. -Yolcuların ve eşyalarının güvenliği tehlikeye atılıyor, hergün birçok hırsızlık olayı gerçekleşiyor.

-Trene binme ve trenden inme süresi kalabalık yüzünden uzuyor, insanlar inmek istedikleri durakta kalabalık yüzünden inemiyor, yeni günün ilk saatlerinde işe giderken veya günün yorgunluğuyla eve dönerken birçok kavgaya şahit olmak insanın hayat enerjisini yok ediyor. Sabahları ve akşamları yolcu yoğunluğunun olduğu saatlerde sefer sıklığı arttırılmalı. Gerekiyorsa bu saatlerde yük trenlerinin geçişi engellenmeli, öncelik İZBAN'ı kullanan yolculara verilmeli. Gelen trenlerin vagon sayısı en üst seviyede olmalı, yolcu kapasitesini karşılamalı."