27 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

11 Eylül 2017, Pazartesi 08:29

İNTİHARLARI ÖNLEMEK TOPLUMUN ELİNDE

Torbalı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından intiharı önleme günü nedeniyle açıklama yapıldı. Uzman Doktor Seda Küçükerdem, intiharın belirtilerini anlatarak, önleme yollarını aktardı.

Torbalı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından intiharı önleme günü nedeniyle açıklama yapıldı. Uzman Doktor Seda Küçükerdem, intiharın belirtilerini anlatarak, önleme yollarını aktardı. Küçükerdem, “Her yıl 800.000’den fazla kişi intihar sonucu hayatını kaybetmekte ve bu sayının 25 katı kadar da intihar girişiminde bulunulmaktadır. Bu istatistiklerin ardında, çeşitli nedenlerden ötürü hayatlarının değerini sorgulayan insanların hikâyeleri vardır. Bu bireylerin her biri toplumun bir parçasıdır. Bazıları toplumla daha fazla bağlantılıdır ve aile, arkadaş, iş veya okul ortamında sosyal bir ağa sahiptir. Diğerlerinin ise insanlarla daha az bağı olabilir ve bazıları toplumdan oldukça izole olabilir. Koşulları ne olursa olsun, savunmasız durumda olan kişiyi desteklemede söz konusu topluluklar çok önemli bir rol oynar. Toplumun üyesi olarak, bir şekilde mücadele etmeye çalışan insanlara dikkat etmek, bunu onlarla değerlendirmek ve desteğe ihtiyacı olan bu insanları kendi anlatım tarzı ve hızına göre hikâyelerini anlatmaları için cesaretlendirmemiz gerekmektedir. Nazik bir söz söylemek ve yargılamadan dinlemek fark yaratabilir. Hayat değerlidir ve bazen de belirsizdir. Birine ulaşmak için bir dakikayı ayırmak - ki bu tamamen yabancı biri de olabilir, yakın bir arkadaş veya bir aile üyesi de- onun hayatının gidişatını değiştirebilir” dedi.

İNTİHARIN ŞARETLERİ

Uzman Doktor Seda Küçükerdem ve Uzman Psikolog Umut Yılmaz, intiharın işaretlerini anlatarak, “Kişi; ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, İnternetten veya çevresinden silah, ilaç vs gibi intihar araçlarını araştırıyorsa, değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilerle vedalaşıyorsa, kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa, başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa. öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahsediyorsa, önünü ardını düşünmeden canını tehlikeye atıyorsa, alkol ya da madde kullanımında artış varsa, intihar riski taşıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

İNTİHAR DÜŞÜNCESİ OLAN YAKININIZA NASIL YARDIM EDEBİLİRSİNİZ?

Açıklama intiharı önleme konusundaki tavsiyeler ile devam etti. “İnsanlar bir kişi hakkında oldukça endişeli olmasına rağmen müdahalede bulunmakta gönülsüz davranabilir. Bunun birçok nedeni vardır. En basiti, insanlar ne söyleyeceklerini bilmediklerinden korkarlar. Ancak şunu hatırlamak gerekir ki bu müdahalelerin güçlü ve hızlı bir formülü yoktur. Girişimde bulunmuş kişiler, çeşitli intihar düşüncelerine sahip oldukları dönemlerde özel bir nasihat aramadıklarını, bunun yerine diğerleri tarafından gösterilen merhamet ve empatinin onlar için bir şeyleri değiştirmeye yardımcı olduğunu ve onları toparlanmaya yönlendirdiğini sıklıkla söylerler. Eğer intihar düşüncesi olduğuna inanıyorsanız bunu kişiyle konuşmaktan korkmayın. Yargılamadan, sevecen ve basit bir biçimde kendine zarar verme düşüncesi olup olmadığını sorun. İntihar düşünceleri hakkında soru sormak kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur” HASAN DEMİR