29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Mayıs 2017, Cumartesi 08:48

İNTERNET CAFELERİN YÖNETMELİK TEPKİSİ

Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Yönetmeliği ile ilgili olarak internet salonu işletmecilerine yönelik, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası meclis salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda internet kafelerin yaşadığı sorunlar ve yeni yönetmelikle birlikte ne gibi sıkıntılarla karşılaşılacağı masaya yatırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Yönetmeliği ile ilgili olarak internet salonu işletmecilerine yönelik, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası meclis salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda internet kafelerin yaşadığı sorunlar ve yeni yönetmelikle birlikte ne gibi sıkıntılarla karşılaşılacağı masaya yatırıldı. Toplantıya sektör temsilcileri olarak İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası Başkanı Metin Baltaoğlu, Diyarbakır İnrtenet Kafeciler Esnafı Odası Başkanı Mehmet Albayrak da katıldı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE SORULMADAN HAZIRLANDI'

Toplantıda konuşan İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası Başkanı Metin Baltaoğlu, yeni yönetmeliğin sektör temsilcilerine sorulmadan hazırlanmasını eleştirdi. Baltaoğlu, sektör olarak örgütlenilmesi gerektiğini belirterek, "Yönetmelik sektör temsilcilerine sorulmadı. Yönetmelik eskisinden farklı değil. Eskisinden farklı olmayan, ayrımcılık içeren bir yönetmelik. Biz internet kafeler ticari amaçlı toplu kullanım sağlayıcısı sayılıyoruz. Ama diğer büyük kafe zincirleri internet hizmetini verince ticari faaliyet sayılmıyor. İnternetin ücreti kahvenin içine yediriliyor bu ticari amaçlı sayılmıyor, bu haksızlık. Biz varlık gösteremiyoruz çünkü onlar yönetmeliğe tabi değil" dedi.

MALİYETLER ARTACAK

Öte yandan kamera sistemiyle ilgili değişikliği de eleştiren Baltaoğlu, "Yönetmeliğe göre, güvenlik amacıyla işyerlerinin giriş ve çıkışlarını görecek şekilde en az 3 megapiksel yüksek çözünürlüklü ve ’IR’ (infrared - kızılötesi) gece görüşlü kamera kayıt sistemi kurulacak. Bu sistem aracılığıyla elde edilen kayıtlar 90 gün süreyle saklanacak ve yetkili makamlar haricindeki kişi ve kuruluşlara verilemeyecek. Bu ek depolama alanı açmamızı gerektirecek. Zaten sektör sıkıntılı, bununla birlikte maliyetler daha da artacak" dedi.