29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

24 Haziran 2017, Cumartesi 08:35

İÇME SULARINA SABOTAJ MÜMKÜN MÜ?

Adli Bilimciler Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı ve Dr. Hilal Yılmaz Tokgöz, ‘İçme suyuna yapılacak sabotajlar ve önlemler’ konuşunda bilgi verdi.

Türkiye Manisa’daki askerlerin zehirlenme olayını konuşurken, Adli Bilimciler Derneği Zehirlenme ve Gıda Savunması konularında önemli uyarılarda bulundu. Adli Bilimciler Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı ve Dr. Hilal Yılmaz Tokgöz, ‘İçme suyuna yapılacak sabotajlar ve önlemler’ konuşunda bilgi verdi. TARİHTE OLDU Harp sanayiinin , sınai, ticari, zirai üretim araçlarının ve ürünlerinin, enerji üretim ve ulaşımına ait tesislerin, her türlü ulaşım ve muhabere sistem ve araçlarının, milli ekonomiye, milli kültüre ve sağlık hizmetlerine katkısı bulunan sair tesislerin, harp silah ve vasıtalarının, personelin ve idari yapının tamamen veya geçici bir süre için faaliyet dışı kalmasını sağlamak amacıyla tahribine yönelik saldırgan yıkıcı faaliyetler sabotaj olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, “Sivil içme suyu ve gıda malzemeleri genellikle tarih boyunca askeri seferler sırasında sabote edilmiştir ancak son zamanlarda böyle sabotajlar açık savaş durumuyla ilgili değil ,terör maksatlı veya sivil nüfusu sindirmek için kullanılmıştır. Amaç daha çok hedef ülkede siyasi istikrarsızlık yaratmaktır. Özellikle ekonomik olarak yaygın panik ve bozukluğa sebep olmak için kitlesel zarar verdirmek gerekli değildir. İçme suyunun kasıtlı kontaminasyonu insanların hastalanmasına sebep olur fakat içme suyu tedariğinin uzun dönemde kesilmesi halk sağlığı ve güven duygusu için felaket sonuçlar doğuracaktır” dedi.

DİKKAT EDİLMELİ

Uzmanlar şöyle devam etti : “Başarılı bir terörist saldırı ister kontaminasyon/bulaş olsun ister patlayıcılar gibi diğer fiziksel araçların kullanımı vb. sabotajın diğer şekilleriyle olsun aylarca büyük bir şehrin su kaynağı teminini hem halk hemde sanayi ve ticaret için bozabilir. Yukarıda belirtildiği gibi su kaynaklarının kullanımı, devletlerin, kentlerin veya toplulukların arasında bir çatışma nedeni olabilirken, bunun yanında savaş ve çatışma sürecinde karşı tarafı zayıf düşürmek için kontrol edilmeye çalışılan ve saldırılan ilk hedeflerden biri olabilmekte ve bu dönemlerde stratejik bir öneme sahip olabilmektedir. Çatışma ortamlarında özellikle baraj ve su taşıma boru hatları ve askeri tesis içme suyu kaynakları öncelikli hedeflerden birkaçıdır. Bir patojen veya toksinin, yiyecek, içecek, gıda katkı maddeleri veya ilaçlara katılması: Bu yöntemin başarılı olması halinde yüzlerce olgu ortaya çıkabilir. Gelecek 5 yıl içinde yiyecek ve su kaynaklı patojen veya toksik kimyasalların terörist amaçlı kullanımının güçlü bir olasılık olduğundan bahsedilmektedir. Parazitlerin, bakteriyel ve viral ajanlar gibi aerosol şeklinde kullanımı mümkün olmadığından su ve yiyecek kaynaklı kontaminasyon olasılıkları yüksektir”