26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

31 Temmuz 2017, Pazartesi 08:52

HAKKIMIZI SAVUNACAK BİR KURUM İSTİYORUZ

Bu yıl hiç kar elde edemeyerek artık isyan eden domates üreticisi, muhabirimize isteklerini anlattı. Fabrikaların tek taraflı sözleşme kozu ile üreticiye ambargo uygulamasının son bulmasını isteyen üreticiler, çareyi yetkililere seslenmekte buldu.

Bu yıl hiç kar elde edemeyerek artık isyan eden domates üreticisi, muhabirimize isteklerini anlattı. Fabrikaların tek taraflı sözleşme kozu ile üreticiye ambargo uygulamasının son bulmasını isteyen üreticiler, çareyi yetkililere seslenmekte buldu. Torbalı’dan yetkililere seslenen domates üreticisi tek taraflı sözleşmenin kaldırılmasını talep ederek üretici adına pazarlık yapıp toplu sözleşme yapacak bir kurum kurulmasını istedi.

“HAKKIMIZI YİYEN FABRİKALARA KARŞI DEVLETİMİZE SIĞINIYORUZ”

“Biz zarar etmekten bıktık. Gelecek sene domates üretemeyecek hale geldik. Bizim sorunumuzu artık çözsünler. Sayın yetkililer, fabrikalar bizimle anlaşmadan pazarlık yapmadan tek taraflı sözleşme hazırlıyor. Torbalı’daki bütün fabrikalar aynı fiyatı belirleyip aynı sözleşmeyi hazırladığı için söz hakkımız olmuyor. Domatesin kilogramını 23 kuruştan alıyorlar. Dört kilo domates satsak, bir bardak çay içemiyoruz. Bununla da sınırlı kalmıyorlar, sözleşmesi olmayan bir çiftçi daha ucuza domates verirse bizim sözleşmemizi durdurup domates almıyorlar. Son dakika sözleşmemiz iptal edilirse biz domatesimizi nereye satarız. Fiyatı düşük tuttukları yetmiyormuş gibi bir de fire kesiyorlar. Domatesin yüzde 10’u firesi var diyerek parasını ödemiyorlar. Sizden isteğimiz bizim hakkımızı savunacak, toplu ve bağlayıcı sözleşme yapacak resmi bir kurum kurulmasıdır. Hakkımızı yiyen fabrikalara karşı, devletimize sığınıyoruz” şeklinde konuştular. HASAN DEMİR