20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

21 Haziran 2017, Çarşamba 10:53

HAFTA SONU TATİLİ ARTIK YASADA YOK

İşçilerin 93 yıllık hakları olan yani haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki Kanun sessiz sedasız kaldırıldı.

Sanayinin Geliştirilmesi Kanun Tasarısı önceki gün yasalaştı. Zeytinlik maddesinin çekilmesi nedeniyle ‘zafer’ havasında kamuoyuna sunulan yasada, TRT bandrol oranlarının yeniden düzenlenmesinden hazine arazilerinin bedelsiz devrine ve çalışma yaşamına kadar kadar birçok düzenleme bulunuyor. Bu düzenlemelerden en dikkat çekici olanı ise işçilerin 93 yıllık haklarının yani haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki Kanun’un sessiz sedasız kaldırılması oldu.

6 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞMA YASAĞI DA KALKTI

Gerekçe, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.’ TBMM’den geçen yasayla, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da 2020 yılına ertelendi.