20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

18 Kasım 2017, Cumartesi 09:04

GÜZEL KARDEŞİM KÖR EBE

Bizim zamanımızda,bizim oralarda; Kız çocuklar seksek,beştaş,evcilik Oğlan çocukları da çelik çomak, birdirbir ve uzun eşek oynarlardı. Hep beraber ise körebe oynardık sadece. Şimdiki zamanlarda ise teknoloji, çocuk oyunlarını da yok etti. Renkli cam, yalaka basın ve sosyal ağların en iyi başardığı ise hepimizi kör ebe yapmasıdır. Görmüyoruz artık hiç bir şeyi,  neden, niçin ve hangi nedenle diye soru sormuyoruz .En çok duyduğumuz kelimeler; Sorun yok, aynen, okey, hallederiz, kanka ve baybay. Yok oluyoruz yavaş, yavaş.

Sorun yok; Güzel kardeşim sorun süt tozu,yağ ve un ile başladı bu ülkede ve devam ediyor. Sorunsuz bir şey göster bana dişlerimi kırayım senin için. Aynen; İki birey karşılıklı konuşurken birinin anlattığına karşısında ki aynen diye yanıt veriyor. Güzel kardeşim aynen kelimesi, eş, onun gibi, ona benzeyen anlamları içerir. Senin karşındakinin anlattığına aynen diye karşılık vermen hiç bir şey ifade etmiyor, aynen dediğin gibi desen olacak ancak onuda bilmiyorsun. Aynen veya aynısı diye sende bi-şey anlatsan olacak.

Okey; Güzel kardeşim,okey taşlarla ve takoz ile oynan bir oyun sadece. Onun yerine tamam, söylediğin doğrudur, düşüncelerinde sana katılıyorum veya seni destekliyorum gibi bizim olan sözleri kullansan olmaz mı? Hallederiz; Güzel kardeşim neyi karıştırarak hallediyorsun.Sorunu çözüme kavuşturman gerekiyor.

Kanka; Güzel kardeşim bizim dilimizde böyle kelime yok sanırım. Arkadaşım, dostum, kardeşim, sayın, bay, Bayan, çocuk, ana, baba, yaren, yoldaş, öğretmen vs o kadar çok güzel sözlerimiz varken kanka ne oluyor?  

Baybay; En çok sinir olduğum kelime. Bunun yerine : Allah'a ısmarladık, hoşça kal, kendine dikkat et,  kendine iyi bak gibi cümleler kursak daha iyi olmaz mı? Türk Dil Kurumu,Türk Tarih Kurumu cümlelerinin hiç kullanılmadığı güzel ülkemde yukarıda ki kelimelerin kullanılması olağan gibi görünüyor ya, neyse.

Dilini kaybeden Uluslar Egemenliğini de kaybederler sonunda. O nedenledir ki Cumhuriyet ve cumhuriyetçiliğin ilkelerini özümseyip hayatımızı şekillendirmemiz gerekiyor.

Ben diyorum ki Cumhuriyetten başka Dostumuz yok.

BİZE KÖR EBE OYNATMAK İSTEYENLERE KARŞI ATATÜRK CUMHURİYETÇİLİĞİNE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR.

ATATÜRK DEVRİMCİSİ OLMAK DA ZOR SANATTIR.