29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

10 Nisan 2017, Pazartesi 08:36

GÜVENLİKLİ VE ÖFKELİ EMEKÇİ

 Uzun zamandır istediğim güvenlik emekçileri konusunu yazmaktan mutluyum. Ben de güvenlik olarak hayatımı idame ettirmekteyim. Bir çok meslektaşım “bizim sorunlarımızı da yaz ağabey “ deyince yazmak şart oldu. Sorunlarınız sorunlarımdır diyorum. Buyurun güvenlik sektörüne hep beraber bir göz atalım. Güvenlik mesleği dünyada yapılacak en son mesleklerden birisidir. Gerekçesi ise çok hızlı hareketli ve riskli bir sektör olmasıdır. İşe girenin çıkanın haddi hesabı yoktur. Çok kolay işe alınırsınız ve hiç anlamadan bir anda kapının önüne konursunuz. O kadar hızlı yani.

Bu sektörde parayı emekli polis ve subaylar kazanır. Devlet onlara şirket kurma hakkı tanımıştır. En kötü şartlarda bu kodamanlar büyük şirketlerde ya bölge sorumlusu ya denetmen yada amir şef pozisyonunda olurlar. Kodamanlar çift maaşla refaha ulaşırken, olan bizim gibi asgari ücret ile geçinen garibana olur.

Güvenlik mesleği en riskli mesleklerden biridir. Her an bir vukuatla karşılaşabilirsin. Bu riske nazaran alınan maaşlar yetersizdir. 5188 sayılı kanunla görevleri nasıl ne şekilde hangi şartlarda çalışacağı kanunlarla belirlenmiştir ama ne hikmetse uygulamada hep sorun olmaktadır. Ne sana nasılsın diye arayan soran olur, ne de hak aramana yardımcı olan. Kuru maaşa talim yaşarsın. Eskiden bekçi denirdi şimdi kanunu var. Kanunlu bekçi oldu güvenlik. Kanuna baksan bir polis kadar yetkisi var ama birde kullanabilse ya onları...Parayı veren düdüğü çalar misali.. gelen ağam giden paşam misali.. üç kuruş para kazanabilmek adına Haksızlıklar yer güvenliğin içini...

Güvenlik sektörü sonuçta bir hizmet sektörüdür. Çalışanlar taşerondur. Bir ara kamu kuruluşlarında çalışanlara kadro sözü verilmişti ama oda yalan oldu. Parayı verip hizmet satın alanlar kuralları çiğneyerek güvenlikçileri istedikleri gibi kullanmak isterler. Genelde bunu da başarırlar. Taşeron güvenlik elemanı her ne kadar kurallara göre çalışsa da kanun değil, hizmeti satın alanın kuralları geçerlidir. Anlayacağınız emir büyük yerden.

Güvenlik çalıştığı şirketini ve hizmet verdiği firmayı tatmin etmek zorundadır. Yani güvenlikçi iki kocalı bir kadın gibidir. Yukarı tükürse bıyık aşağı tükürse sakal misali ne yapsa yaranamaz. Evine hep stresli döner. Ayrıca 5 yılda 1 kart yenileme mecburiyeti de vardır. Kartını yenilemezse işine devam edemez. Hastanelerde, a.v.m önlerinde, fabrikalarda, statlarda, bankalarda, metroda site girişlerinde güvenlikçileri görebilirsiniz. Üstleri başları temiz memur gibi görünürler. Medeniyet yularları da bulunur. Genelde ayakta arama kontrol ve yönlendirme yaparken yada oturuyor ise danışma gibi kayıt yaparken yada telefonla konuşurken görürsünüz.

Onlar başta kendileri olmakla birlikte bulundukları konumu ve sizleri korurlar. Güvenlikçiler hizmet verdikleri firmanın ve çalıştıkları firmanın ön yüzleridir. Temel işleri caydırıcılıktır. Uyguladıkları kurallar genel güvenlik kuralları ve çalıştığı firmanın talimatlarıdır. Bu yüzden onların söyledikleri yada takındıkları tavır şahsi görüşleri değildir. Bundan dolayı uygulamaları keyfi değildir. Genelde amaç yardımcı olmaktır. Tavsiyem bir güvenliğin söylediklerine uyun. Uymanız ve yardımcı olmanız menfaatinize olur. Varmak istediğiniz sonuca sağlıklı ve kısa zamanda ulaşırsınız. Yapılan işleri angarya olarak görmeyin. Hor görmeyin garipleri. Sonuçta dönüp dolaşıp güvenlik elemanları işinizi görecektir.

Aslında güvenlik sizlere yardımcı olabilmek için var. Sorduğunuz her soruya cevap verirler. Naziktirler sizleri terslemezler. Eğer tersleyen olursa görevini yerine getirmemiş, suç işlemiş olur. O zaman bir üst birime şikayet edebilirsiniz. Özetlemek gerekirse güvenlik görevlileri çok düşük ücretlerle çalışmasınlar.

Taşerona #hayır bu düzen kalksın, insana yakışan kadrolu ve geleceği olan adil bir düzen gelsin