26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

2 Ağustos 2017, Çarşamba 17:03

GREV NE ZAMAN BİTECEK?

İzmir’de şehir içi trafiğin yükünü alan vapur ve feribotların grev nedeniyle çalışmaması vatandaşları mağdur etmesinin yanı sıra ulaşımı da felç etti.

İzmir’de şehir içi trafiğin yükünü alan vapur ve feribotların grev nedeniyle çalışmaması vatandaşları mağdur etmesinin yanı sıra ulaşımı da felç etti.İzmir Körfezi’nde yolcu ve arabalı vapur hizmeti veren Büyükşehir Belediyesine bağlı İZDENİZ şirketinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde masaya oturan taraflar yine uzlaşmaya varamadı.

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTTI HALK PERİŞAN

Grevin devam etmesi ile vatandaşlar mağduriyet yaşarken, İzmir ulaşımı da bazı noktalarda durma noktasına geldi. Bazı vatandaşlar belediye otobüslerini kullanmayı tercih ederken, bazıları da kendi araçları ile trafiğe çıkınca kentteki trafik yoğunluğu arttı.

VATANDAŞ İSYAN EDİYOR

Grev sebebiyle en büyük mağduriyeti ise vatandaşlar yaşadı. Feribot ile daha kısa sürede vardıkları noktaların saatleri sürdüğünü belirten İzmirliler, “Vapurla daha kolay oluyor ulaşım, otobüsle daha uzun oluyor yolcuğumuz. Bir an önce bitmesini istiyoruz. Trafikte anormal sıkışıklık var. Herkes tek kişi kendi arabasına binmiş. Vatandaş olarak en kısa sürede bunun hallolması gerekiyor. Sıcakta herkes işe gitmek için çalışıyor. Zaman kaybı, benzin masrafı var. Normal bir arabaya herkes tek başına bineceğine toplu gidilmesi gerekiyor ama bu da olmuyor. Sıkıntı çekiyoruz inşallah bir an önce hallolur. İşçiler haklı ama tamamen kapatmalarından ziyade keşke yavaşlatsalardı. Perişanız açıkçası” diye konuştu.

GREVİN ZARARI 4.2 MİLYON OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 21 gündür süren grevle ilgili işçilerle uzlaşmaya yanaşmaması kentteki ulaşım çilesini arttırırken, zararın faturası da giderek kabarıyor. Günlük geliri 210 bin lira olan İZDENİZ şirketinin zararı 4.2 milyon liraya ulaştı. Dünya Bankası'ndan 117 milyon Euro'ya (500 milyon lira) kredi çekilerek alınan gemiler ise boşu boşuna bekliyor.

SENDİKA : KOCAOĞLU’NUN HIRS VE İNADI İŞİ BU HALE GETİRDİ

Grev öncesinde her gün periyodik bakıma alınan ve makine filtreleri temizlenen gemilerin 21 gündür çalışmaması nedeniyle bakımsız kaldıklarını belirten Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şube Başkanı Hüseyin Sarayoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, inat ve hırsı uğruna uzlaşmaya yanaşmıyor. Olacak şey değil. Milli servete çok büyük zarar veriyor. İzmir halkını perişan ettiği gibi gemilere de yazık oluyor. Ben de kaptanım ve bu gemilerin nasıl titiz bir bakım gerektirdiğini biliyorum. Ancak 21 gündür yatan gemilerimiz çok bakımsız kaldı. Gemilerin alt takımları yosun ve midye bağladı. Makine filtrelerinin değişmesi gerekiyor. Normalde bu gemilere her gün periyodik bakım yapılıyordu. Ama şimdi bakımsız kaldıkları için milli servete yazık oluyor. Grev sona erip yeniden gemiler kullanılmaya başladığında bir de bu gemilerin bakım maliyeti çıkacak" diye konuştu.

ZARAR ARTIYOR

1 ayda 1 milyonu aşkın yolcu ve 65 bin araç taşıyan vapurların 21 gündür yatması sonucu, 4.2 milyon liralık gelir kaybedildi. 66 yıllık tarihinde ilk kez bir grev kararı alan Türkiye Denizciler Sendikası ile uzlaşmaya yanaşmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente ulaşım kaosu yaşatmaya devam ediyor. Liman hizmeti verilemediği için Turyol'a bağlı tekneler de seferlere çıkamayınca günde 50 bin yolcuyla 3 bin aracın yararlandığı deniz ulaşımı kelimenin tam anlamıyla çökmüş durumda. Sekteye uğrayan deniz ulaşımı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZDENİZ işletmesi sorumluluğundaki 12 hafif yolcu gemisi, 2 yolcu gemisi ve 5 arabalı vapur, günlerdir iskelelerde yatıyor. Grevin faturası ise her geçen gün giderek kabarıyor.