23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

27 Şubat 2017, Pazartesi 12:25

GÖLLÜCE DİRENİŞİNİ DÜNYA'YA OKUTACAKLAR

Önce 1968’de daha sonra ise geçtiğimiz yıl toprak işgallerine karşı direniş başlatan Göllüce halkı, akademik araştırmalara konu oldu. Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde doktora yapan iki akademisyen, 1968 yılında başlayan Göllüce direnişiyle ilgili makale hazırlıyor.

Önce 1968’de daha sonra ise geçtiğimiz yıl toprak işgallerine karşı direniş başlatan Göllüce halkı, akademik araştırmalara konu oldu. Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde doktora yapan iki akademisyen, 1968 yılında başlayan Göllüce direnişiyle ilgili makale hazırlıyor. Makaleyi hazırlayan sosyoloji doktorası öğrencileri Sercan Taş ve Bermal Küçük, Göllüce’ye geldi. Direnişi hatırlayan vatandaşlarla konuşan iki akademisyen köylülerin hatıralarını dinledi. Vatandaşlardan bilgi alan ve köyde inceleme yapan akademisyenler, makale için önemli bilgiler topladı. İngilizce yayınlanacak olan makale, Göllüce direnişini sosyolojik açıdan inceleyerek yerli ve yabancı bilim adamlarına Göllüce ruhunu anlatacak.

TOPRAK İŞLEYENİN SU KULLANANINDIR

Sultan Abdülhamit Han tarafından Torbalı’ya getirilen kölelerin torunlarından oluşan Göllüce’de toprak ağaları tarafından sömürülen topraksız köylüler, 1968 yılında ayaklanma başlatmıştı. Toprak ağalarına karşı baş kaldıran ve kölelik düzenine karşı çıkan Göllüce halkının direnişi ülke çapında büyük yankı uyandırmış önce Deniz Gezmiş ve devrimci arkadaşları, daha sonra da Bülent Ecevit Göllüce’ye gelerek köylülere destek vermişti. Bülent Ecevit, ‘Toprak işleyenin, su kullananındır’ diyerek toprak reformunu destekleyen meşhur sözünü ilk kez Göllüce’de söyledi. Geçen yıl ise mera topraklarının özel bir tarı şirketine kiralanması sonrasında Göllüce’de halk mera işgaline karşı direnmiş ve 68 ruhu yeniden yaşatılmıştı. HASAN DEMİR