29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Politika

11 Kasım 2017, Cumartesi 16:05

EĞİTİM SEN YENİ SINAV SİSTEMİNİ MEYDANDA PROTESTO ETTİ

Eğitim Sen bugün Torbalı Atatürk meydanında basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen bugün Torbalı Atatürk meydanında basın açıklaması düzenledi. Yeni liselere giriş yönetmeliğine karşı yapılan eylemde hükümetin politikaları eleştirildi. Basın açıklamasını okuyan Nuri Önder, “Çocuklarımız sadece Mahalledeki 5 okula mahkum edilmekte, hükümetin 2018 bütçesinde din eğitimine ayrılan payın büyüklüğü düşünüldüğünde bu 5 okulun en az üçünün imam hatip lisesi olacağı görülmektedir. MEB’in resmi sözcüleri ve AKP propagandasının sadık elemanları dışında kimse bu yeni sistemin iyi olacağına dair bir açıklaması olmadığı gibi eskisinden de kötü bir sistem olarak her kesimden ciddi eleştirilere maruz kalmıştır” dedi.

MEB KENDİ OKULLARINI NİTELİKLİ VE NİTELİKSİZ OLARAK AYIRMIŞTIR!

Nitelikli okul söylemini eleştiren Önder “MEB bu sistem ile liseleri ikiye ayırırken; liselerin yüzde 5’i dolayındaki 600 liseyi “nitelikli” ilan ederken, bu liselere merkezi sınavla öğrenci alınacağını, geri kalan 11 bini aşkın ve mevcut liselerin yüzde 95’ni oluşturan “niteliksiz liselere” ise “adrese dayalı olarak kayıt yapılacağı”nı, bu liseler için sınava girilmeyeceğini ilan etmiştir. Böylece MEB, kendisine bağlı okulları “nitelikli ve niteliksiz” olarak ayırarak, utanç verici bir ayrımcılığı itiraf etmiş yetmemiş sistemi bu ayrımın devamlılığı üstüne kurmuştur” ifadelerine yer verdi.

VELİLER İÇİN YIKIMIN, ÖĞRENCİLER İÇİN YARIŞIN ŞİDDETİ ARTMIŞTIR!

Önder açıklamasının devamında “Öğrencileri sınav stresinden kurtarmak” iddiasıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen bu yeni sistem, veliler ve öğrenciler için “TEOG’dan bile beter”, “acımasız bir yarış”ı dayatmış bulunmaktadır. Çünkü yeni sistemde öğrencinin boynuna bir de “Niteliksiz lise öğrencisidir” plaketi takacak olan sistemde, kimse “niteliksiz lise”ye gitmek istemeyeceği gibi aileler de çocuklarının “niteliksiz okullar’da okumasına razı olmamak için ellerindeki her imkanı kullanacaktır. Bu da velilerin, çocuklarının yüzde 5’lik “nitelikli okullara” girebilmesi için, daha 5. sınıftan itibaren kıyasıya bir “hazırlık”ın içine sokacaktır. Açıklanan yeni sistemde yapılacak olan sınav okulların sadece yüzde 5’ine girebilmek için olacağından, öğrenciler “çok daha acımasız bir yarışa” sokulmuş olacaktır. Bu durum kaçınılmaz olarak üniversiteye girişleri de etkileyecek; alt sınıflardan gelen gençler açısından boyunlarına asılı “niteliksiz lise mezunu” yaftasıyla üniversitenin kapısında, kaybedeceği önceden neredeyse kesinleşmiş bir “sınava” girecektir” dedi.

GERİCİ ZİHNİYETİN ESERİ

Açıklama “Milli Eğitim müfredatında, geçtiğimiz bir kaç ay içerisinde yapılan değişiklilerle Türkiye’nin 200 yıllık demokratikleşme mücadelesinin kazanımlarına saldırılmıştır. Bu girişimle Milli Eğitim müfredatı; “Cihadı bilmeyen öğrenciye matematik öğretmenin faydası yoktur” diyen zihniyetin hâkimiyeti. Bu gün Eğitim Sen olarak talebimiz, Eğitimin hiçbir kademesinde öğrencilere ve dolayısıyla ailelerine dayatmada bulunulmamalı, eğitim sisteminin öncelikli sorunu olan ‘sınav merkezli eğitim’ anlayışı derhal terk edilmelidir. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflemeden atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır” sözleri ile son buldu. HASAN DEMİR