20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

8 Ağustos 2017, Salı 08:32

DÜVE KESİMİ YASAĞI FİYATLARI FIRLATIR MI?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Faruk Çelik’in Kurban Bayramı’na az bir süre kala söylediği dişi hayvan kesimi yasaklanması gerektiği sözleri, yeni Bakan Ahmet Şerif Fakıbaba tarafından resmiyete döküldü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Faruk Çelik’in Kurban Bayramı’na az bir süre kala söylediği dişi hayvan kesimi yasaklanması gerektiği sözleri, yeni Bakan Ahmet Şerif Fakıbaba tarafından resmiyete döküldü. Bakanlığın Kurban Bayramı’na sayılı günler kala aldığı karar ile bu yıl damızlık dişi hayvan kesilmesi yasaklandı. Damızlık özelliği olmayan dişi hayvanlar kesilebilecek. Ancak, bu yıl kurban için ayrılan binlerce damızlık düve kesilmeyecek. Buda Kurban Bayramı için ayrılan hayvan sayısının epeyce azalması anlamına geliyor. Yani bu yıl kurbanlık hayvan fiyatları yükselecek. Geçmiş yıllarda araba parasını bulan kurbanlık hayvanlar, bu yıl tutanın elini yakacak.

BAYRAMA 1 AYDAN KISA BİR SÜRE KALA KARAR RESMİLEŞTİ

Bakanlığın, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala aldığı bu karar, hem alıcıları hem de satıcıları mağdur edecek. Bu mağduriyet, kurbanlık hayvan yetiştiricilerinin tepkisini çekti. Böyle bir kararın en az bir yıl önceden verilmesi gerektiğini ifade eden kurbanlık hayvan yetiştiricileri, bir ay kala alınan bu kararın, büyük mağduriyet doğuracağını ifade ediyorlar. Bakanlığın aldığı kararın arkasında ise, hayvan neslinin devamını sağlamak için damızlık hayvanları korumak, ve düşük süt fiyatları nedeniyle hayvanını kestirmek isteyen üreticilerin önüne geçmek. HASAN DEMİR