11 Mayıs 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

24 Temmuz 2017, Pazartesi 09:46

DÜĞÜN GELENEĞİNİ YÜZ YILLARDIR YAŞATIYORLAR

Torbalı’da geçmişten gelen düğün geleneğinin yaşatıldığı en güzel yerlerin başında Yazıbaşı gelir. Eski adı Hortuna olan Yazıbaşı’da Osmanlı döneminden beridir düğünlerde dev kazanlar kurulur, ateşler yakılır, keşkek ve nohut yemeği pişirilir.

Torbalı’da geçmişten gelen düğün geleneğinin yaşatıldığı en güzel yerlerin başında Yazıbaşı gelir. Eski adı Hortuna olan Yazıbaşı’da Osmanlı döneminden beridir düğünlerde dev kazanlar kurulur, ateşler yakılır, keşkek ve nohut yemeği pişirilir. Yazıbaşı’nın görkemli düğünlerine yediden yetmişe herkes davet edilir. Yazıbaşı düğünlerinde Cumhuriyet döneminde gelenek haline gelen şey ise Türk Bayrağı ve Atatürk resmini birlikte, mümkün olan en yüksek yere asmak. Atatürkçü ve çağdaş insanların yaşadığı yer olan Yazıbaşı, her yönüyle ön plana çıkıyor.

YAZIBAŞI TORBALI’YA ÖRNEK OLUYOR

1980 askeri darbesi öncesinde Cumhuriyet Gazetesi’nde uyanan köy başlığıyla haberi yapılan Yazıbaşı, kütüphanesinin kapatılmasına ve eğitim sunulmamasına rağmen hala ilçedeki en aydın yerlerden biri konumunda. Yazıbaşı’nın vatandaşları, aydın bireyler olduklarını yaşam tarzları ve gelişen olaylara verdikleri tepkiler ile gösteriyorlar. Atatürk’ten, laiklikten ve demokrasiden asla vazgeçmeyecek olan Yazıbaşılılar, tüm Torbalı’ya örnek oluyorlar. HASAN DEMİR