25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

26 Temmuz 2017, Çarşamba 17:24

DOMATESLERİ YERE DÖKÜP İSYAN ETTİLER

Domates fabrikalarının üreticiye karşı fiyat kırımı ve fire dayatması çiftçinin isyan etmesine neden oldu. Sattığı domatesten zaten para kazanamayan üreticiler, bir de fabrika kapısında saatlerce bekletilince dayanamayarak isyan etti.

Domates fabrikalarının üreticiye karşı fiyat kırımı ve fire dayatması çiftçinin isyan etmesine neden oldu. Sattığı domatesten zaten para kazanamayan üreticiler, bir de fabrika kapısında saatlerce bekletilince dayanamayarak isyan etti. Duruma tepki gösteren bir domates üreticisi, 6 saattir içeriye alınmayan domatesini yere döktü. ‘Zaten para kazanmıyoruz. Bir de işkence ediyorlar’ diye tepki göstererek domatesi yere döken çiftçiler, sorunlarını gazetemize aktardı. Üreticiler tek taraflı sözleşmenin yasal olmadığını dile getirerek devletin bu konuda adım atmasını istedi.

TEK TARAFLI SÖZLEŞME YAPIP KEYFİ İPTAL EDİYORLAR

Diğer çiftçilerin hislerine tercüman olan Hamit Öner, “Fabrikalar bizimle anlaşmadan pazarlık yapmadan tek taraflı sözleşme hazırlıyor. Torbalı’daki bütün fabrikalar aynı fiyatı belirleyip aynı sözleşmeyi hazırladığı için söz hakkımız olmuyor. Domatesin kilogramını 23 kuruştan alıyorlar. Dört kilo domates satsak, bir bardak çay içemiyoruz. Bununla da sınırlı kalmıyorlar, sözleşmesi olmayan bir çiftçi daha ucuza domates verirse bizim sözleşmemizi durdurup domates almıyorlar. Son dakika sözleşmemiz iptal edilirse biz domatesimizi nereye satarız. Fiyatı düşük tuttukları yetmiyormuş gibi bir de fire kesiyorlar. Domatesin yüzde 10’u firesi var diyerek parasını ödemiyorlar” şeklinde konuştu.

KAVURUCU SICAKTA SAATLERCE BEKLETİLİYORLAR

Başka bir çiftçi olan Aslan Denli ise, “Domatesi bedavaya aldıkları yetmiyormuş gibi bir de bize işkence yapar gibi burada saatlerce bekletiyorlar. Sabah erken saatte gelen, içeriye akşam geç saatte girebiliyor. Burada oturacak yer bile yok. Güneş altında kavruluyoruz. Sözleşmeye gelince, devlet bu konunda bir adım atmalı. Sözleşmeler karşılıklı olmalı. Tek taraflı sözleşme olmaz” dedi. HASAN DEMİR