24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

22 Temmuz 2017, Cumartesi 10:14

DOMATES ÜRETİCİSİNDEN SANAYİYE FİRE TEPKİSİ

Domates üretimi, gerek tüm dünya ülkelerinden talep olması gerek ise Torbalı’daki fabrikaların domates alımı için önceden sözleşme yapması sayesinde bu kadar yoğun şekilde yapılıyor.

Domates üretimi, gerek tüm dünya ülkelerinden talep olması gerek ise Torbalı’daki fabrikaların domates alımı için önceden sözleşme yapması sayesinde bu kadar yoğun şekilde yapılıyor. Ancak Torbalı’daki bazı salçalık domates alan fabrikaların uyguladığı fire sistemi çiftçinin tepkisine neden oluyor. Üreticinin getirdiği domatesin fireli olduğunu ifade eden fabrika görevlileri, fire ücretini ödemiyor. Ancak aynı fabrika yönetimi, fireli sayıp ücretini ödemediği domatesi alıp kullanıyor.

10 TONDAN 1 TON FİRE

Domates üreticileri bu duruma isyan ediyor. Ancak yapılan sözleşmeler nedeniyle domatesi başka bir yere veremiyorlar. Domates üreticileri, her 10 ton domatesten yüzde 1 tonunun fireye kesildiğini söyledi. Bu da 250 liraya tekabül ediyor. İsmini açıklamak istemeyen bir üretici, “Fabrika görevlileri istinasız gelen herkesten fire kesiyor. Birkaç tane gök olan domates görürlerse parasını kesiyorlar ama o gök domatesleri alıp kullanıyorlar. Zedelenmiş domatesin parasını kesiyorlar ama aynı zamanda kullanıyorlar. Aynı zamanda, firesiz ürünlere de fire yazılıyor” şeklinde konuştu. HASAN DEMİR