26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

19 Haziran 2018, Salı 09:01

ÇİFTÇİLERE ANIZ YAKMA UYARISI YAPILDI

Torbalı’da sık sık çiftçilerin başvurduğu anız yakma işlemine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamayla uyarı yaptı.

Torbalı’da sık sık çiftçilerin başvurduğu anız yakma işlemine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamayla uyarı yaptı. "anızın yakılması sırasında toprağın 1-3 santimlik üst katmanının ısısı 750 dereceye kadar çıktığından toprağa yararlı mikroorganizmaların yüzde 70 'i yok olmaktadır" uyarısı yapıldı. Anızların yakılarak yok edilmesinin pek çok olumsuz etkileri olduğu belirtilerek olumsuz etkileri yönünde çiftçiler uyarıldı.

TOPRAĞA ZARAR VERİYOR

Yapılan uyarıda “Hava kirliliğine ve trafik kazalarına sebep olmasının yanı sıra; küresel ısınmaya da yol açmaktadır. Ayrıca anız yangınları komşu tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim yerlerine, ormanlara ve yaban hayvanlarına zarar vermekte ve büyük ölçüde ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Toprak özelliğine olan etkisi ise, yüzey toprağının organik maddesi yok edilmiş olur. Anızın yakılması sırasında toprağın 1-3 santimlik üst katmanının ısısı 750 dereceye kadar çıkmakta, bu sebeple toprağa yararlı mikroorganizmaların yüzde 70 'i yok olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği anlaşılmıştır” şeklinde açıklama yaptı