27 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

3 Mart 2017, Cuma 09:58

ÇİFT BİLET YERİNE HATTI İPTAL ETTİLER

İzmir Büyükşehir’in 2016’da Üçkuyular-Urla Zeytinalanı hattında yaptığı yüzde 75 zam, ocak ayında mahkeme kararı ile iptal edildi. Fakat ESHOT, bu kararı uygulamak yerine hat seferine son verdi.

İzmir Büyükşehir’in 2016’da Üçkuyular-Urla Zeytinalanı hattında yaptığı yüzde 75 zam, ocak ayında mahkeme kararı ile iptal edildi. Fakat ESHOT, bu kararı uygulamak yerine hat seferine son verdi İZMİR Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında Üçkuyular- Urla Zeytinalanı hattında yaptığı yüzde 75 zam, ocak ayında mahkeme tarafından iptal edildi. Karar bölgede yaşayan 15 bin dar gelirli vatandaş tarafından sevinçle karşılandı. Fakat ESHOT Genel Müdürlüğü, bu kararı uygulamak yerine hat seferine son verdi. Büyükşehir, Şubat 2016'da İZBAN hattının Torbalı Tepeköy'e uzatılması nedeniyle otobüs güzergahlarında düzenleme yaptı. Meclis kararı ile daha önce Zeytinalanı- Üçkuyular arasında çalışan 209 No'lu hattan 2 lira 40 kuruşa yararlanan vatandaşlar, yeni tarife ile 4 lira 20 kuruş ödemek zorunda bırakıldı. Karara itiraz eden vatandaşlar imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar Başkan Kocaoğlu'na, CHP Genel Merkezi'ne, ESHOT Genel Müdürlüğü'ne gönderilerek fahiş fiyat uygulamasından vazgeçilmesi istendi. Girişimler sonuçsuz kalınca Zeytinalanı'nda oturan Kemal Ocak isimli vatandaş, 4 mahalle muhtarının da desteğini alarak meclis kararının iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Geçtiğimiz Ocak ayında sonuçlanan davada mahkeme dava konusu işlemin hukuka, hakkaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine aykırı olduğuna hükmederek meclis kararını iptal etti. Kararda dava konusu işlemle tam bilete yüzde 75 zam yapıldığını, bu oranın TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının çok çok üstünde olduğunu, dolayısıyla makul sınırları aşıldığı belirtildi. Ocak ayında taraflara tebliğ edilen karar, Urla Zeytinalanı'nda sevinçle karşılandı. Geçtiğimiz günlerde de Büyükşehir'e ve ESHOT'a dilekçe ile başvuruda bulunan Kemal Ocak kararın bir an önce uygulanmasını talep etti. ESHOT Genel Müdürlüğü, mahkeme kararını 30 günlük yasal süresi içinde uygulamak yerine deyim yerindeyse yargı kararının etrafından dolanmayı tercih etti. ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek imzasıyla 22 Şubat'ta davacı Kemal Ocak ve beldedeki 4 mahalle muhtarına cevaben gönderilen yazıda, dava konusu ücret tarifesinin 16 Aralık 2016'da alınan meclis kararı doğrultusunda 1 Ocak itibaren uygulanmak üzere değiştirildiğini dolayısı ile de yeni tarife yürürlüğe girdiği için eski tarifenin hukuken ve fiilen uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti. Ardından da 20 Şubat'ta UKOME'yi olağanüstü toplantıya çağıran ESHOT Genel Müdürlüğü, 209 No'lu hattı iptal etti. 2 Mart tarihinden itibaren Urla-Üçkuyular arasında çalışan 725 hat numaralı otobüsün Zeytinalanı'na da uğrayacağı ifade edildi. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün aldığı bu karar Zeytinalanı'nda yaşayan vatandaşlar arasında büyük hayal kırıklığı yarattı. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün mahkeme kararını uygulamayarak yasaları çiğnediğini öne süren davacı Kemal Ocak ve 4 mahalle muhtarı, sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

"HESAP SORACAĞIZ"

Mahkeme kararı sonrası halkta toplu taşıma ücretlerinin eskisi gibi 2 lira 60 kuruşa çekileceği yönünde bir beklenti oluştuğunu hatırlatan Kemal Ocak, "ESHOT aldığı bu kararla hukukun üstünlüğü ve mahkemenin verdiği karar yok saymış, yargı kararlarının arkasından dolanmıştır. Bu durumda yapılacak şey, mahkeme kararı kesinleştikten sonra, İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararı uygulamayanlardan beldede yaşayan 15 bin orta gelirli vatandaş adına hesap sormaktır" diye konuştu.