20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

21 Şubat 2017, Salı 14:24

ÇİFT BİLET UYGULAMASINA İPTAL FRENİ

İzmir 2. İdare Mahkemesi, Urla Zeytinalan Mahallesinde oturan Kemal Ocak adlı vatandaşın açtığı dava sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) sınırlarındaki ilçelere ulaşım için otobüslerde uyguladığı çift bilet tarifesini iptal etti

İzmir 2. İdare Mahkemesi, Urla Zeytinalan Mahallesinde oturan Kemal Ocak adlı vatandaşın açtığı dava sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) sınırlarındaki ilçelere ulaşım için otobüslerde uyguladığı çift bilet tarifesini iptal etti. Mahkemenin kararı belediyeye özel işletme olmadığını hatırlatırken, kamu kurumlarının da sosyal sorumluluklarına dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) 10 Şubat 2016 tarihli Belediye Meclisi Kararıyla, bazı ilçe merkezlerine yönelik otobüs taşımacılığı ücretini çift bilet olarak belirledi. Bu kararla Zeytinalan-Fahrettin Altay aktarma merkezi arasında tam biten fiyatı 2.40 liradan 4.20 liraya, öğrenci bilet fiyatı da 2.30 liraya çıktı. Emekli belediye bürokratı Kemal Ocak, çeşitli girişimlere rağmen geri alınmayan bu karara karşı dava açtı. Dava sürecini anlatan Ocak, 209 nolu otobüsün bir anda çift bilet tarifesine geçirilmesi ve 90 dakika içinde ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanılması uygulamasının kaldırılmasına karşı önce dilekçelerle itiraz ettiklerini dile getirdi. Bu durumdan etkilenen 4 mahalle muhtarının imzasının bulunduğu 2 bin imzalı bir ortak dilekçeyi belediyeye verdiklerini anlatan Ocak, dilekçenin reddedilmesinin ardından İdare Mahkemesine dava açtığını söyledi.

TORBALI’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

İBB’nin mahkemede yasanın ulaşım tarifesini belirleme yetkisini belediyeye verdiği savunmasını yaptığını, başka da bir gerekçe gösteremediğini belirten Ocak, “Urla olarak biz çevre ilçe değil metropol ilçeyiz. Büyükşehir Belediyesi Kanunu Urla ve metropole yakın ilçeleri metropol ilçe yaptı. Urla’nın her semtinde yaşayan vatandaşların belediyeye ödediği, çevre, temizlik, emlak, ESOT, İZSU harçları Alsancak, Karşıyaka, Bornova’daki halktan hiçbir farkı yok. Ancak hizmeti verirken İBB eşitlik ilkesine uymadı. İlla zam yapmak istiyorlarsa İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerde uygulanan mesafeye göre kademeli fiyat tarifesini getirebilirlerdi” dedi. Belediyenin toptancı bir kafa ile belirlediği ilçe tarifesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getiren Ocak, “Güzelbahçe’den otobüsüne binen bir vatandaş 120 km ötedeki Aliağa’ya gidip, 90 dakika ile geri dönüyor tek bilette. Yine Torbalıdan binip Aliağa’ya 127 km tek biletle gidip-dönülebiliniyor. Biz ise bundan yararlanamıyoruz. Oysa, Zeytinalan Mahallesinde yaşayan halkın çocukları ya Güzelbahçe’de, ya Urla’da okula gidiyor. Bir asgari ücretlenin 700 lirası sadece yol parası. Bu reva değil” diye konuştu.