26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Mayıs 2017, Perşembe 09:15

CHP TORBALI'DA 2014'Ü NEDEN KAYBETTİ?

Bugün biraz hafızalarımızı güncelleyelim istedim. 2014 seçimlerine hemen hemen 1 sene kala haziran 2013 te Genel Merkezim seçim takvimini açıklamıştı. Temmuz ayı itibarıyla partililer aday adaylık başvurularını yapabilirler diye. Yeni yasa gereği partililer Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis üyelikleri için başvuru yapacaklardı. İl Genel Meclisleri kapatıldığı için başvuru yoktu.

Belediye Meclisinde yer alabilmek ve seçilebilmek için ilk başvuruyu yapanlardan biriyim. Tabi belirlenen süre içinde hem belediye başkanlığına hemde Belediye Meclis üyeliklerine başvuran partililerimiz oldu. Ancak Genel Merkez süreyi 2 kez uzattı. Son tarih 1 eylül 2013 tü.

Son uzatılan tarihe kadar 100'e yakın partili meclise, 3 partilimiz de Belediye başkanlığına müracaat etmişti Ancak 3 eylül 2013 günü en güçlü aday adayı pozisyondaki mevcut Belediye Başkanı 1 yıl 15 gün ceza aldı, bu ceza neydi; mevcut Belediye Başkanı siyasi yasak aldığı için parti tarafından aday gösterilemez. Bir yere seçilemezdi. Alınan bu cezanın sebebini tüm Torbalı kamuoyu biliyor. Onu anlatmayacağım. İlginç olanı bu cezanın sebebi tamamen kendisi, ne örgüt, ne de genel merkez böyle bir yasak almasına sebep olmadı. Tabi bu cezanın tam Cumhuriyet Halk Partisinin aday adaylık başvurularının sonuna denk gelmesi ve mahkemeye kimlerin hangi kanalları kullanarak baskı yaptığı ayrı konu. Tabi cezadan sonrada mevcut yasaklı Belediye Başkanının  kimlerden ve hangi kanallardan medet beklediği de aşina.

Neyse konuyu pek dağıtmayalım.

Mevcut Başkan aday olamayınca geriye başkanlık başvurusu yapan 2 arkadaşımız kalmıştı. Biri Hakkı Güney, bir diğeri Fikret Akyüz. Bu tablo herhalde genel merkezin hoşuna gitmemiş olacak ki Meclis üyeliği başvurusu yapan, İbrahim Öz ve Yıldırım Baytekin' in başvurularını başkanlığa çevirerek yeniledi. Bir de hiç bir yere başvurusu olmayan Övünç Demir arkadaşımızın yeni başvurusunu aldı. O sürece kadar 2014 mart seçiminde aday olacak olan Ufuk Yörük'ün ismi dahi yok. Konuşulmuyor bile. Ne hikmetse nerden çıktıysa seçimlerin adayı oldu.

Aday olamayan mevcut Başkan 7 Eylül Cumartesi günü yani ilçemizin kurtuluş günü partililerimizi törenden sonra ilçe binamıza davet etti. Bütün partililer oradaydı, daha yukarıda isimlerini yazdığım arkadaşlar bile başvuru yapmamışlardı. Resmi başvuru yapan arkadaşlarımızda oradaydı hatırladığım kadarıyla. O gün örgüt seçimi tekrar kazanmak için bir işaret bekledi mevcut başkandan, adayımız şu diye. Çünkü Torbalı CHP örgütü kendi göbeğini keser, örgütün de kabul ettiği bir isimle seçim yine alınırdı. O gün başladı kaybetme sinyalleri, o gün başladı mevcut başkanın bu seçimi kazanmak istemediği. Sen kendi göbeğini kesemezsen başkaları gelir keser. O gün diyemedi RİU örgütümüzün adayı Ahmet, Ali, Mehmet diye. Çok kızdım, benim gibi kızanlarda vardı.

Ama başkaları boş durmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı kaybetmeye sebep olduğu diğer ilçeler gibi Torbalı'ya da el attı. Mevcut başkan da bu işe yattı, tabi kısmen bu işine geliyordu. Ufuk Yörük kazanırsa kendini onun üstünde görüp işleri yönetebilir. Kayıp halinde ise, işte ben aday olamadım parti seçim kaybetti. 2019 da ben olmazsam yine seçim kayıp ona göre. Her iki şekilde de keser ona doğru.

Neyse, Torbalı gibi kaybedilen diğer ilçelerde ise (Ödemiş hariç) aday belirlemedeki hatalar, kaybedilmedeki en büyük pay Büyükşehir'e ait ve buna alet olan şahıslara ait. Bana kimse demesin işte bir arkadaşımız DSP'nin adayı oldu 6 bin kusur oy aldı ondan. Hikaye kaçırmasaydınız, kaçırtmasaydınız. Herşeye rağmen seçim alınırdı. Torbalı gibi stratejik önemi çok fazla olan bir ilçede 1193 oyla seçim kaybedilmez. O zaman ki mevcut başkan evinde otursaydı aday olan başkan seçimi alabilirdi.

Sonuç olarak şunu diyorum; önümüzde bir kongre süreci var. Bu süreçte dahil olmak üzere seçime kadar çalışmak, çalışmak, çalışmak. Ve çalışacak kadrolara yardımcı olmak. Yavaş yavaş ta başta Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere 2019 yerel seçimlerin de hangi kadrolarla çalışmak istediği mesajlarını yavaş yavaş vermeye başladı.

Hayırlı olsun.

Sağlıcakla kalın.