23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Mayıs 2019, Cumartesi 10:06

CEZAEVİNİ FABRİKAYA ÇEVİRDİLER

Izmir Buca Açık Ceza Infaz Kurumu Is Yurdu Müdürlügü'nde sabah ise gelir gibi atölyelerin yolunu tutan ve mesai bitimine kadar çalısan hükümlüler, bos zamanlarını üreterek degerlendirerek hem cezaevinde kalmanın olusturdugu baskıyı üzerlerinden atıyorlar hem de aldıkları ücretler sayesinde de ailelerine yük olmaktan kurtuluyorlar. Izmir Buca Açık Ceza Infaz Kurumu Is Yurdu Müdürlügü'nde meslek ögrenen mahkûmların gerçeklestirdigi üretimler sayesinde ciro her geçen yıl arttı. Adeta fabrika gibi para basan cezaevi son 5 yılda toplam 18 milyon lira ciro yaptı. 2014'te 2 milyon 365 bin 343 lira, 2015'te 2 milyon 821 bin lira, 2016'da 2 milyon 917 bin lira, 2017'de 4 milyon 143 bin, 2018'de ise 5 milyon 767 bin lira kazanç elde edildi.

TAM DESTEK

Kamu kurumlarındaki hizmetlere de talip olan mahkûmların elinden, otomobil bakımından agaç ve demir esya üretimine, ekmek üretiminden temizlik hizmetlerine kadar her sey geliyor. Buca Açık Ceza Infaz Kurumu Is Yurdu Müdürlügü bünyesinde kurulan atölyelerde çalısan mahkûmlar meslek ögrenerek para kazanırken, ailelerine de destek oluyor. Konu ile ilgili konusan Buca Kapalı ve Açık Ceza Infaz Kurumu Is Yurdu Müdürü Remzi Ulusahin, "Cezaevimizin genel mevcudu 4 bin 400 kisi. 460 kisisi açık cezaevinde. Açık Ceza Infaz Kurumu Is Yurdu Müdürlügü'nde çesitli is kollarımız var. Demir dograma, en büyük atölyemiz. Park bahçelere salıncak, oyuncak, çöp konteynırı, banklar yapıyoruz. Pazar tezgâhları yapıyoruz. Arı kovanları yapıyoruz. Izmir Adliyesi'nin çevresindeki ferforje demir dograma islerini biz yaptık. Demir kapısından çitlere kadar biz yaptık" dedi. Ulusahin, "Vatandas korkuluk ve ferforje yaptırmak isterse de yapıyoruz. Yapamayacagımız is yok. Asma tavan çardak her seyi yaparız. Vatandaslarımızın dilekçe ile bize basvurması yeterli olur" dedi. Fırınlarında günde 20 bin ekmek ürettiklerini anlatan Ulusahin, "Ekmeklerimizi cezaevine, belediyelere, huzur evine, hastanelere veriyoruz" dedi. Her insan islenebilecegini vurgulayan kurum Müdürü Ulusahin, "Amacımız herkese bir is bir as vermek. Amacımız mahkûmların cezaevinden çıktıktan sora bir is sahibi olabilmeleri. Bunun için ugrasıyoruz. Biz burada suç ayrımı yapmıyoruz. Kamu buradaki insanların cezasını vermis. Ben ve ekibim, buradaki insanları nasıl yetistiririz, nasıl topluma nasıl adapte ederiz' diye ugrasıyoruz. Buradan çıkan insan ekmeginin pesine kosar, bir daha suça bulasmazsa bizi çok mutlu eder" dedi. Izmir'deki tapu dairelerinin evraklarının ciltleme isleri ile temizligini de yaptıklarını ifade eden Ulusahin, "Piyasanın çok altında fiyata ciltleme yapıyoruz. Tapu dairelerinin temizligini ve çay ocagı isletmesini biz yapıyoruz. Mahkûmlara hem maas hem sigorta yapıyoruz. Ayrıca prim de veriyoruz. Sene sonunda Is Yurdu Müdürlügü gelirlerinden mahkûmlar prim alıyor. Benim aldıgım kadar mahkûmlar da prim alıyorlar. Mahkûmlar buradan aldıgı parayla çocuklarına harçlık gönderiyor. Ailesine bakıyor" dedi.

TORBALI’DA BÜYÜK İŞLER YAPTIK

 Torbalı Açık cezaevi insaatını kendilerinin yaptıgını belirten Ulusahin, "Koca cezaevini 240 bin liraya 4 yıl önce yaptık. O zaman o fiyata bir mutfak yapacaklardı. Bin 200 metre kare kapalı alan koguslar yaptık. Ayrıca cezaevinin mutfagını da yaptık. Pazar tezgâhlarından seçim torbalarını da üretebiliyoruz. Adliye evraklarının saklandıgı torbaları dikiyoruz. Daha önceden infaz ve koruma memurlarının elbiseleri de diktik" dedi. Bostanlı Hakimevi'nin isletmesinin kendileri tarafından yapıldıgını ifade eden Ulusahin, söyle devam etti: "Bostanlı Hakimevi'nde de birçok hükümlü hem is ögreniyor hem de mahkumiyeti süresince burada devlete hizmet veriyor. Tahliye olduktan sonra da otelcilik, temizlik, restoran, kafe gibi hizmet alanlarında is bulabiliyorlar. Kendilerine burada is imkanı sagladık. Bostanlı Hakimevi'nde ögrendikleri meslekler sayesinde tahliye olduktan sonra otel, restoran ve kafelerde is bulma imkanları oldu. Is sahibi olan bazı mahkumların yakınları cezaevine gelip minnet duygularını iletiyorlar."