26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

26 Ekim 2017, Perşembe 09:13

ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR?

Geçtiğimiz haftalarda CHP kulislerini yazmıştım. O yazı oldukça ses getirdi. Ama yazının altına yorum yapan bazı okuyucular AK Parti’yi yaz , yazmamanın sebebi mi var tarzı yorum yapmışlar. Benim yazılarımı okuyanlar bilir ki , ben en çok AKP’yi ve belediyeyi yazarım. Elbette CHP’yi de yazacağız. Bazıları var ki, hem kendi partisini, hem de belediyeyi dokunulmaz görüyor. Se nasıl olur da eleştirirsin tarzı garip bir yaklaşım içindeler. CHP’yi eleştirme, AKP’yi eleştirme, belediyeyi eleştirme ne yazalım o zaman burada? Sabah akşam padişahım çok yaşa güzellemesi mi yapalım? Onları okumak isteyen yandaş basına gitsin, servis edilmiş hormonlu haber ve yazıları bol bol okuyabilirler. Biz kimsenin kayığında düdükçülük yapmıyoruz , gazetecilik yapıyoruz..

Gelelim AK Parti kulislerine. Önce genel siyasetten bir giriş yapalım. Beş belediye başkanı metal yorgunu ilan edildi ve istifa ettirildi. Peki fırtına bitti mi? Bu fırtına yerel teşkilatlara ve ilçe belediyelerine sıçrayacak mı? Almanlar der ki, sıkılan diş macunu tüpe geri konulmaz. AKP’de artık ok yaydan çıktı. Beş büyükşehirden tasfiyelere başlanmasının sebebi,  daha ufak ölçekli belediye başkanlarına, bakın büyüklere ne oldu sizin gibi küçükleri tespih gibi dizer geçeriz izlenimini vermek içindi. Bakın dün kulislere 22 il başkanının daha görevden alınacağı düştü.

Gelelim işin İzmir ve Torbalı boyutuna. İstanbul’da ilçe belediye başkanlarını değerlendirme kriteri son referandum da hayır oylarının durumu olacağına dönük kulislerde bilgiler var. Bu kriter İzmir’de işler mi? Torbalı’da işler mi?

İstanbul’un ilçelerindeki hayır oyu kriterini Torbalı’ya uyarlamak zor. Neden zor? Çünkü İstanbul ilçelerinde çoktan aza azalan bir durum var. Yani fazla olan oylar yok olmuş? Çoğunluk iken azınlığa düşen bir oy yüzdesi var. Ama Torbalı’da AKP zaten şu anda oy olarak azınlıkta bir parti. Eskiden de azınlıktaydı. Talihleri yardım etti de 2014 yılındaki soldaki bölünmeden heybelerine ekmek düştü.. Yoksa belediyeyi kazanmaları hayalden öteye geçmezdi. Torbalı’da hayır oylarından ziyade, performans, mevcut oy dilimindeki dalgalanma ve diğer faktörler üzerinden bir değerlendirme kriteri belki belirleyici olabilir.

Kulislerden bana gelen bilgiler İzmir ilçelerinde belediye yönetimlerinden önce ilçe teşkilatlarında bir revizyona gidileceği yönünde. İlçe kongreleri boşuna ertelenmedi elbet? Yılbaşına kadar büyük sürprizlere hazır olunmalı. Bir çok ilçe başkanı peşi sıra tusunami dalgası gibi görevden alınabilir..

Belediyelere tekrar dönersek.. Dün Torbalı’nın komşu ilçesi Menderes’in AKP’li belediye başkanı Bülent Soylu’nun sosyal medyada kendi resmiyle beraber yaptığı paylaşım kulislerde manidar bulundu. Ne diyordu paylaşımda Soylu ‘’ Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz ‘’ . Üstelik bu paylaşımın tam da Başbakan Yıldırım’ın ziyaretine rastlaması doğal olarak farklı değerlendirmelere yol açtı. Bu paylaşım siyasi kulislerde İzmir’de ilçe belediye başkanlarına revizyon sırası mı geldi? Bu konuda alttan alta kulis yapanlar mı var sorusunu da ister istemez akla getirdi.

Bir süredir İzmir’de iki belediye başkanının revizyona uğrayacağı iddiası kulislerde temcit pilavı gibi ısıtılıyordu. Ve bu bir çok zeminde dillendiriliyordu. Şu anda İzmir’de Menderes, Selçuk, Torbalı, Kemalpaşa, Ödemiş, Kınık ve Kiraz belediyeleri AKP’li başkanlar tarafından yönetiliyor. Ortaya atılan bu iddialar ete kemiğe bürünmeden bir şey söylemek ve yazmak için ise henüz oldukça erken. Yani ; rahmetli Erbakan’ın tabiri ile yazmak gerekirse kadayıfın altının kızarmasını beklemek gerekir.