20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

31 Ekim 2017, Salı 16:50

CAM FİLMİ YASAĞI SÜRÜCÜLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

Geçtiğimiz yıl, 2017 Ekim ayı içerisinde serbest bırakılması beklenen araçlardaki cam filmlerine serbestlik uygulaması yürürlüğe girmeden yeniden yasak getirildi.

Geçtiğimiz yıl, 2017 Ekim ayı içerisinde serbest bırakılması beklenen araçlardaki cam filmlerine serbestlik uygulaması yürürlüğe girmeden yeniden yasak getirildi. Ceza yemek istemeyen araç sahipleri filmleri sökmeye başladı.Bir çok araçta rastlanabilen cam filmi yasaklandı. Araçlarında cam filmi bulunan Torbalılılar sanayiye akın ederek, yada kendi imkanlarıyla ceza yememek için cam filmlerini söktürmeye başladı. 

“BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”

Aracındaki cam filmlerini söken sürücüler “Devletimizin getirdiği yasağa uymak için filmlerimizi söktük. Ancak yoğun bir bilgi kirliliği var. Cam filmleri numaralarına göre değişiyor. Hepsine mi yasak getirildi yoksa bir kısmına mı şuan bilen yok. Sanırım bu yasak terör olaylarının artması ile güvenlik tedbiri için yapıldı” dedi.

"KESİN BİR KARAR GETİRİLSİN"

Bazı kişiler ise araçlardaki cam filminin lüks değil ihtiyaç olduğunu ifade ederken, filmlerin camların parçalanmamasını hırsızlık olaylarını önlediğini ve zararlı UV ışınlarından korunma sağladığını belirtti., “Bir serbest oluyor, bir yasak getiriliyor. Buna kesin bir karar verilsin, serbest yada değil. Sürekli değiştirilmesin. Bu filmlere 250 lira ücret veriliyor. Sökülürken de yine insanlar bir o kadar daha para veriyor.” diye dert yandı.

YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN YASAKLANDI

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor. Bakanlık yetkilileri de ulusal güvenliğe ilişkin çekinceler nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığı bilgisini paylaştı. Bakanlık, 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Yönetmelikle, cam filmlerinin ışık yansıtma oranı için de çeşitli sınırlamalar getirilmişti. Böylece, 26 Ekim 2017 olan yürürlük tarihi gelmeden yeniden düzenleme yapılarak, filmler yasaklandı.Polis ekipleri denetimlerine başladı, cezası ise 427 lira.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Cam filmi bir sene aradan sonra tekrar yasaklanınca zor durumda kalan vatnadaşlar Change.org’da imza kampanyası başlattı. “Araçlarda cam filmi bir lüks değil, ihtiyaçtır” sloganıyla başlatılan imza kampanyası ikinci gününde 17.500 destekçiye ulaşırken 3. günde, haberin yapıldığı an itibariyle 77.441 imza sayısına ulaştı. İlgili kampanyaya destek vermek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

İMZALAR TOBFED VE BAKANLIĞA

Hedeflenen imzaya ulaşıldığında imzalar Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TOBFED’e teslim edilecek. İmza kampanyasını düzenleyenler imza isterken şu metini kullandı;

“Araçlarda cam filmi bir lüks değil, ihtiyaçtır. Cam filminin bir ‘modifiye’ malzemesi olarak görülmesi tamamen yanlış algıdan ibarettir. Belirli standartlarda kullanılmasına izin verilmelidir. Cam filmi kaza anında cam parçalarının savrulmasını önler, yazın güneşin zararlı ışınlarından korur, sıcak havalarda klima kullanımını en aza indirerek yakıt tasarrufu sağlar ve araç camının kırılması ile yapılan hırsızlık olaylarını engeller. Ayrıca gece araç kullanımının ve sürüş güvenliğinin en iyi seviyede olmasını sağlar. Bu kadar fayda sağlayan bir ürünün, abartı egzoz ile aynı kategoriye konularak yasaklanması doğru değildir.” İmza veren bir vatandaş Change.org’da şu yorumu bıraktı, “2 aylık bebeğim var. Yolda giderken emzirme ihtiyacı duyuluyor. Zevk değil mecburi.”