20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

18 Ekim 2017, Çarşamba 17:04

BÜYÜKŞEHİR'İN TORBALI ÇİFTÇİSİNE DESTEĞİ ANKARA’DAN DÖNDÜ

Belediyenin Bergama, Ödemiş, Bayındır, Selçuk, Kiraz, Aliağa, Dikili, Foça, Seferihisar, Tire, Torbalı Beydağ, Kemalpaşa, Kınık, Menderes, Menemen, Karaburun, Urla ve Çeşme gibi ilçelerde üreticilere sağladığı proje destekleri Sayıştay tarafından kabul edilmedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin yerli üreticiye sahip çıkarak hayata geçirdiği kırsal destekler başkent Ankara ile İzmir arasında krize yol açtı.
Belediyenin Bergama, Ödemiş, Bayındır, Selçuk, Kiraz, Aliağa, Dikili, Foça, Seferihisar, Tire, Torbalı Beydağ, Kemalpaşa, Kınık, Menderes, Menemen, Karaburun, Urla ve Çeşme gibi ilçelerde üreticilere sağladığı proje destekleri Sayıştay tarafından kabul edilmedi. Sayıştay Başkanlığı’nın yaptığı değerlendirmede, belediyenin kooperatif, meslek odaları ile çiftçilere sağladığı ayni ve nakdi yardımlar mevzuatlara aykırı bulundu.

MEVZUATA AYKIRI
Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik hazırladığı rapor şok etkisi yarattı. On yılı aşkın süredir İzmir’in kırsal ilçelerinde faaliyet gösteren üreticilere sahip çıkan ve milyarlarca lira harcayarak sözleşmeli üretim modelini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi başkent Ankara’dan kabul görmedi. Sayıştay tarafından yapılan denetimde, belediyenin tarımı geliştirme, istihdam yaratma, kente göçün önlenmesi, kırsal ilçelerde turizmin geliştirilmesi ve üreticilerin kalkınması amacıyla yaptığı çok sayıda yatırım ve yardımlar, belediye yasasına, bütünşehir yasasına ve yürürlükteki mevzuat hükümlere aykırı olduğu tespitine varıldı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMUŞTU

Türkiye’de bir ilkin altına imza atarak Tarımsal Hizmetler Dairesi’ni kuran ve birçok belediyeye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu hamlesi de Sayıştay engeline takıldı. Sayıştay, meclis kararı ile kurulan ve üreticiyi desteklemek için proje geliştirmekle yükümlü olan ilgili dairenin yetkilerini aşarak belediye gücünü sınırsız kullandığını belirterek, belediye kanununun görev, yetki ve sorumluluklarını sınırlayan ilgili hükümlerine vurgu yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mevzuata aykırı biçimde çok yüksek meblağlarda yardım sunduğunu raporlayan Sayıştay, üreticilere sağlanan bu desteklere ihtiyaç olmadığını da tespitlerine ekledi

BELEDİYE SAVUNMA SUNDU
Şok etkisi yaratan bu raporun ardından belediyeden sunulan savunmada ise, yardımların tamamının yasalara uygun olduğu belirtildi. Büyükşehir Belediyesi savunmasında, il sınırları içerisinde tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabileceğini hatırlatarak, üreticiye sunulan desteklerin diğer tüm belediye hizmetleri gibi büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi ve söz konusu yardımların devam edeceğini iletti.

ŞİMDİ NE OLACAK?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu savunma Sayıştay tarafından incelenerek kapsamlı bir değerlendirme daha yapılacak. Sayıştay, belediyenin söz konusu yardımlar nedeniyle kamu zararına yol açtığı, görev ve yetkilerini aştığı kararına varırsa, süreç idari yargıya taşınabilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere, belediye bürokratları ve diğer tüm kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması gündeme gelebilecek. Belediyenin yaptığı yardımların kamu zararı olduğu kayıtlara geçtiği takdirde, zararın ilgililerden tazmini başta olmak üzere, üreticilere bugüne dek yapılan tüm yardımların geri alınması ya da belediyenin bu yardımlara ayrılan bütçeyi yeniden oluşturması da ihtimaller dahilinde bulunuyor.