29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

10 Mayıs 2017, Çarşamba 11:21

BÜYÜKŞEHİR ÇİFTÇİ İÇİN ERKEN UYARI SİSTEMİ KURUYOR

İZMİR Büyükşehir Belediyesi çiftçilere teknolojik destek kapsamında Kemalpaşa'dan sonra Ödemiş'te de 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı' sistemi kurma kararı aldı. Sistem Kemalpaşa ve Ödemiş'in ardından Bergama, Kınık, Aliağa, Menemen, Foça, Karaburun, Urla, Torbalı, Tire, Selçuk ve Kiraz ilçelerinde de kurulacak.

İZMİR Büyükşehir Belediyesi çiftçilere teknolojik destek kapsamında Kemalpaşa'dan sonra Ödemiş'te de 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı' sistemi kurma kararı aldı. Ödemiş'te kurulacak 3 adet istasyonla ilçedeki meyve, sebze ve zeytin üretiminde zirai don tehlikesi, meyve hastalık ve zararlılarının mücadele zamanları önceden tespit edilerek üreticilere duyurulacak.

ÖNCEDEN UYARI YAPILACAK

'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi'ni geçen ocak ayından itibaren İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Yiğıitler ve Örnekköy'de üreticilere yönelik olarak uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin cep telefonuna otomatik mesaj gönderilerek sulama ve ilaçlama uyarıları ile don ve fırtına gibi olumsuz koşulların önceden haber verilmesini sağladı. Sistem Kemalpaşa Ziraat Odası'na hibe edildi. Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin talebi üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi, Ödemiş'te de üç adet erken uyarı istasyonu kurulması kararı aldı. Ödemiş'de meyve (erik, kiraz, şeftali, incir) sebze ve zeytin üretiminde zirai don tehlikesi ile meyve hastalık ve zararlılarının mücadele zamanlarının önceden tespit edilerek üreticilere duyurulması esasına dayalı 'tarımsal tahmin ve erken uyarı' için kullanılmak üzere 3 erken uyarı istasyonu kurulması talebini değerlendiren Belediye Meclisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ödemiş Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasında bu işlemlerin yapılması için yapılacak protokolü uygun buldu.

DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARI ÇİFTÇİYE BİLDİRİLECEK

Erken Uyarı Sistemi ile üreticiler, arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme, toprak nemi gibi bilgilere sahip olacak. Ayrıca don ve fırtına uyarısı, iklime ve zararlılara karşı erken uyarılar, ilaçlama ve sulama önerileri de sistem sayesinde öğrenilerek ürünlerdeki verim ve kalitenin artması sağlanacak; ilaçlama ve sulamadaki kayıpların önüne geçilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu bu sistemle tarımsal üretim alanlarında sağlıklı meteorolojik verilerin elde edilmesi, üreticinin iklim değişikliklerinden kaynaklanan zararlarının sigorta tarafından karşılanabilmesi ve meteorolojik olumsuzluklar ile hastalık ve zararlılara karşı erken tedbirler alması konusunda üreticiye teknolojik destek verilmiş olacak. Sistem, bitkisel zararlılar konusunda yapacağı tespitlerle, zararlı popülasyonunun sınır değerleri aştığı durumlarda çiftçinin cep telefonuna otomatik mesaj gönderecek ve ilaçlama uyarısı verecek.

TORBALI'YA DA KURULACAK

Bu sayede hem çiftçilerin zamanında, doğru ve yeterli ilaçlama yapmaları ile kullanılacak ilaçlarda tasarruf sağlanacak hem de tüketiciler daha güvenli gıda ile buluşacak. Sistem sayesinde özellikle ilaç kalıntısından dolayı ihracatta yaşanan sorunlar büyük oranda kontrol altına alınabilecek. Sistem 5 günlük hava tahminleri yapacak. Bu süre içinde don ve fırtına gibi meteorolojik oluşumların öngörülmesi halinde, çiftçi cep telefonu mesajı ile uyarılacak. Bu meteorolojik veriler doğrultusunda çiftçi ilaçlama ve sulama programlarını planlayabilecek.Sistem Kemalpaşa ve Ödemiş'in ardından Bergama, Kınık, Aliağa, Menemen, Foça, Karaburun, Urla, Torbalı, Tire, Selçuk ve Kiraz ilçelerinde de kurulacak.