29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Mayıs 2017, Cumartesi 08:19

BU KÖYDE 65 YILDIR YASAK VAR

Çakırbeyli köyündeki yarım asrı aşkın süredir süren gelenek, hiçbir değişikliğe uğramadan devam ediyor. 1952 yılında kahvehanelerde oyun oynamanın yasaklanması üzerine o günden beridir köyde hiçbir şans oyunu oynanmıyor.

Çakırbeyli köyündeki yarım asrı aşkın süredir süren gelenek, hiçbir değişikliğe uğramadan devam ediyor. 1952 yılında kahvehanelerde oyun oynamanın yasaklanması üzerine o günden beridir köyde hiçbir şans oyunu oynanmıyor. 65 yıl önce gençlerin gece geç saatlere kadar kahvehanelerde oyun oynamaları yüzünden işlerin aksaması ve şans oyunlarında kaybedenler tarafından çıkan huzursuzluklar nedeni ile dönemin muhtarı Mehmet Başarır ve köydeki sözü geçen insanlar tarafından karar alınarak kahvehanelerde kağıt ve okey oynanması yasaklandı.

KÖY SAKİNLERİ HALİNDEN MEMNUN ALINAN

karar üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen hiçbir şekilde köyde oyun oynanmıyor. Köy halkının durumdan oldukça memnun kalması, kararın çok doğru bir karar olduğunu doğrular nitelikte. 1950’lili yıllarda geçimini sadece tarımdan kazanan köylünün ağır iş yükü sebebi ile güne erken başlayarak çalışması gerektiğini vurgulayan köy sakinlerinden Şükrü Gökçen, “O dönemlerde herkes çok çalışıyordu. Günün ilk ışıklarında herkes tarlasında bahçesinde tarım ile uğraşırdı. O zamanlar teknolojide olmadığından dolayı işler şimdiki gibi hızlı ilerlemiyordu. Tamamen insan gücünü dayalı tarım yapılıyordu. Tabi o zamanlarda en çok avantajı gençler sağlıyordu. Onlar ne kadar verimli çalışırsa ailelerinin iş yükü o kadar azalıyordu. 1952 yılına kadar gelen süreçte sabah tarlada akşam kahvede oyun oynayarak gününü geçiren gençler vardı. Gece geç saatlere kadar oyun oynandığı için sabahları kalkarken zorluk yaşanıyordu. Köylü çalışmaya erken başlamazsa işinden hayır gelmez diye bir şey vardır. Bu sözde ona örnek temsil ediyor. Sonra kahvehanelerde vakit geçtikçe huzursuzluklar yaşanmaya başlıyor. Bu sıkıntılı durumun sonunun kötü olacağı tahmin edilmeye başlanınca dönemin köy muhtarı Mehmet Başarır ve köyümüzün büyükleri tarafından duruma müdahale edilerek. Köyde oyun oynamak yasaklanıyor. Yasağın ardından kahvehaneler, sadece çay, kahve içmeye ve sohbet edip vakit geçirmeye gelmek için kullanılır hale gelmişti. Tabi kahvehanelerde boş durarak geç saatlere kadar vakit geçirilmeyeceği için saat geç olmadan yaşlısı genci herkes evine gider uyurdu.” ifadelerini kullandı.

GAZETE OKUYUP SOHBET EDİYORLAR

1952 yılında getirilen yasağın ardından huzursuzluğun son bulduğunu aktaran köy sakinleri, “yasakla beraber köyümüzde çalışkanlıkta arttı. Çünkü insanlar boş durmayacakları için oyunda oynayamadıklarından kendilerini işe verir oldular” dedi. O zamandan bu yana bu süreç şaşmadan böyle işliyor. 700’e yakın nüfusun bulunduğu köyde kahvehanelerde oturan vatandaş günü gazete okuyup sohbet ederek geçiriyor. Oyun alışkanlığının olmadığı köyde yaşlısından gencine herkes bu durumdan memnun. Köy içerisinde oyun oynayamayan gençler, civar köylerde oyun oynuyor. Bu alışkanlığın köy içerisinde yasak olduğunu bilen vatandaş diğer köylerde ki kahvehanelerde oyun oynayarak, vakit geçiriyor. HASAN DEMİR