28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

28 Ağustos 2017, Pazartesi 09:31

BU AFİŞTEN METAL YORGUNLUĞU ÇIKAR MI?

Meydandaki tuğranın yanında bir de afişimiz oldu. Afişte üç yıllık icraat süresi biten belediye yönetiminin hizmet hanesine yazdıkları resimlenmiş. Zaten yerel basın hep bir ağızdan belediyenin en ufak hamlesini bile şaşalı başlıklarla hiçbir eleştiri kırıntısı olmadan manşetlere taşıyordu üç yıldır. O da yetmiyordu Torbalı’nın değişik noktalarındaki reklam panolarına belediye tarafından boy boy resimler asılıyordu. Hal böyleyken meydana konulan bir afişe ne gerek vardı diye bir soru sorulabilir. Hizmetin bu kadar reklamının yapılması ne kadar doğrudur ki? Demek ki meydanın göbeğine asılarak eyyy ahali bilmeyen görmeyen varsa görsün öğrensin denilmiş herhalde..Demek ki Torbalı yerel basınının övgü dolu manşetleri yetmemiş.. Bir de tuğranın yanına nal kadar afiş asalım denmiş. Biz de afişte resimlenen geçen 3 yılı bir değerlendirelim bakalım.

NASIL KAZANDI?

2014 yılındaki seçim sürecini hatırlıyorum da, bir çok kişi AK Parti’ye ve Görmez’e şans vermiyordu? Hatta bu süreci Görmez’e daha sonra parti içinden muhalif olanlar nasıl olsa kazanamayız diye düşünüyorduk o yüzden Görmez’in karşısına parti içinden başka aday çıkmadı diyerek yorumladılar. Yani Görmez’i istemesek de nasıl olsa kazanamayız aday olsun ne olacak yani diye düşündük şeklinde çevirebiliriz bu cümleyi. Sonuçta 2014 yılında Görmez kazandı. O zamanki şartlar , siyasi bölünme ayrı bir konu.. Sonuç olarak başkanlık koltuğuna Görmez oturdu.

KADROLAŞMA TARTIŞMALARI

Şimdi şunun altını çizelim. Başka Görmez’in üç yılda en başarılı olduğu konu halkla ilişkiler.. Sıcak kanlı, samimi yapısı daha önceki belediye yönetiminin tepeden bakan, mesafeli tavrı göz önüne alındığında artı hanesine yazılıyor Görmez’in.. Ama aynı olumlu değerlendirme yönetim konusunda yapılabilir mi? Bu üç yılda belediye yönetiminde en büyük sorun kadrolaşma oldu. Buna akraba kadrolaşma iddiaları da eklenince durum katmerleşti. Yoğun kadro değişimleri her zaman beraberinde küskünleri getirir. Kısa zamanda yoğun küskünler ordusu oluştu. Brütüsler artınca parti içi muhalefette artar. Bu hep böyle olmuştur. Brütüsler yönetimlerin zayıf anlarını beklerler. Diğer zamanlarda hançerlerini arkalarına saklarlar. Benim gözlemim Başkan Görmez bu 3 yılın sonunda kendi partisi içinde iyice yalnızlaştı. Ak Parti içinden bir çok isim dost sohbetlerinde dozu iyice artan eleştirileri artık daha yüksek sesle dile getirir oldu. Zirve yalnızlık getirir. Bu her zaman böyle olmuştur.. Önemli olan bu yalnızlığı sadık kadrolarla donatabilmek.. Ama görünen o ki kadrolaşma konusunda şu ana kadar böyle bir aşama kaydedilmedi.

DEVLET HİZMETLERİNİN AFİŞTE NE İŞİ VAR?

Görmez yönetiminden halk üç yılda yoğun beklentiler içinde hizmet bekledi. Üç yıl geçtikten sonra o beklentiler geniş kesimlerde hayal kırıklığı yarattı..Bu açık devlet yatırımlarıyla kapatılmaya çalışıldı. Afişte yapılmasına katkıda bulunduğumuz hizmetler diye bir bölüm var. O bölüm işte onun için var. Devlet hastanesi , Fetrek çayı, Huzurevi gibi devlet destekli yatırımlar buraya yazılmış. Aslında bunlar belediyelerin hizmet hanesinde olmaz. Bu yatırımları sahiplenme konusunda belediye yönetimine üç yıldır aynı eleştiriler yapılıyorken asılan afişe de konulması ne kadar doğru olmuş kocaman bir soru işareti..Öte yandan meydan, konak yapımı, park gibi hizmetler ise rutin ve profili düşük hizmetlerdir. Bu tür hizmetleri şimdi muhtarlık olan eski belde belediyeleri de az veya çok yapıyordu zaten..Önemli olan gelecekte bile bunu Görmez yaptı denilecek Torbalı’nın çehresini değiştirecek dev hizmetlere imza atmaktır. Mesela İzban köprülerini yıkın, tüm geçişleri alta alın halkta sizi 10 yıl sonra bile hatırlasın..

BU AFİŞ GÖRMEZ’İ 2019’A TAŞIR MI?

Peki Görmez 2019’da tekrar aday olur mu ya da AK Parti onu aday gösterir mi? Bu dönem Ak Parti’de yoğun bir yenilenme var. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan belediyecilikten gelen ve bu konuda çok deneyimli bir isim. Sayın Erdoğan’ın Metal yorgunluğu teşhisine bağlı olarak pek çok belediye ve ilçe yönetimi yakın süreçte görevden alınabilir? Bu süreçte Torbalı’ya bir metal yorgunluğu fırtınası uğrar mı göreceğiz. Bu süreç yılbaşına kadar süreçtir. Sadece Torbalı değil tüm Türkiye’de yılbaşını geçen belediye ve örgütler 2019’a yürüyecektir. Yalnız şu gerçeğin altını çizelim. Ak Parti İzmir’e ayrı bir değer veriyor. Burada kazanılan belediyeler onlar için altın değerinde. O yüzden Torbalı dahil İzmirli AK belediyeler AK Parti merkezinde İzmir milletvekillerinden daha forslu durumda.. Yani AK Parti’den İzmir’in bir ilçe belediye başkanı bir İzmir vekilinden daha kıymetli AK Parti merkezi için. Neden ? AK Parti’nin İzmir’den vekili eskiden bu yana vardı zaten ama belediyeleri 2014 seçiminde kazandı. O yüzden metal yorgunluğu altın değerinde olan İzmir belediyelerine büyük ihtimal uğramayacaktır. Performansı düşük olan belediyelerde bile görevden almalar olmayacaktır. Metal yorgunluğunun AK Parti ilçe örgütüne ve İzmir örgütüne uğrama ihtimali daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Hatta bir çok AK Parti İzmir milletvekili 2019 seçimlerinde liste dışı kalabilir. Ak Parti İzmir vekil adaylarının tamamına yakını ilk genel seçimde liste dışı kalarak yeni isimlere yer açılabilir.

SONUÇ..

Sonuç olarak belediye hizmetlerini şaşalı afişler değil sandıkta halk değerlendirir. Ve orada ne övgü dolu manşetler ne de reklam panoları bir işe yaramaz. Tek terazi halkın vicdanıdır. Yukarıda yazdıklarımın ışığında hakkında yapılan tüm spekülasyonlara rağmen AK Parti'nin belediye başkan adayının 2019 belediye seçimlerinde Görmez olma ihtimali oldukça yüksek görülüyor.. Zaten doğru olanda geçirdiği 5 yılın hesabını halka vermesi açısından görevde olan belediye başkanının aday gösterilmesidir. İlave değerlendirmeleri metal yorgunluğu fırtınasının etkileri belli olunca yapacacağız..