19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

27 Temmuz 2017, Perşembe 11:58

BİZDE 25 KURUŞ ONLARDA SİLAHLA KORUNUYOR

Torbalı’da bu yıl üreticinin yüzünü güldürmeyen domates, Hindistan’da neredeyse altın parasına satılıyor. Bu nedenle hırsızların hedefinde olan domates, silahlı görevliler tarafından korunuyor.

Torbalı’da bu yıl üreticinin yüzünü güldürmeyen domates, Hindistan’da neredeyse altın parasına satılıyor. Bu nedenle hırsızların hedefinde olan domates, silahlı görevliler tarafından korunuyor. Bu yıl Torbalı’da tavan fiyatı 25 kuruş olan ve 22 kuruşa kadar düşen domatesin fiyatı Hindistan’nın bazı eyaletlerinde 100 Rupi yani yaklaşık 5 buçuk lira. Madya Pradeş eyaletinde asgari ücretin günlüğü Türk parası ile 3 lira yapıyor. Yani vatandaşların bir kilo domates almak için 2 gün çalışması gerekiyor. Hırsızların domatesi hedef seçmesi nedeniyle, domatesin nakliyesi ve Pazar tezgahlarına indirilmesi bile silahlı koruma eşliğinde yapılıyor.

DOMATES FİYATI HÜKÜMETİ DEVİRECEK

Domatesin normal ücreti Hindistan’ın Madya Prades eyaletinde asgari ücretin bir günlük yevmiyesi’ne eşitti. Bu yıl üretim bol olunca bazı işgüzarlar domatesleri sokağa döküp telef etti. Tarlada kalan domateslerde şiddetli yağışın etkisiyle telef olunca domatesin fiyatı bir anda iki katına çıktı. Asgari ücretle çalışan bir kişinin ayda yalnızca 1 kilo domates alabildiği eyalette, yerel hükümetin domates fiyatları yüzünden düşebileceği konuşuluyor. HASAN DEMİR