23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Şubat 2017, Cumartesi 08:21

BİR ASGARİ ÜCRETE İKİ SURİYELİ

İlçemizdeki Suriyelilerin ucuz iş gücü oluşturması, piyasayı da olumsuz etkiliyor. İlçedeki çoğu Suriyeli işçi asgari ücretin yarı fiyatına çalışıyor, üstelikte sigortasız olarak

 İlçemizdeki Suriyelilerin ucuz iş gücü oluşturması, piyasayı da olumsuz etkiliyor. İlçedeki çoğu Suriyeli işçi asgari ücretin yarı fiyatına çalışıyor, üstelikte sigortasız olarak. Bu da bir asgari ücrete sigortasız iki işçi çalıştığı anlamına geliyor. İlçemize yerleşen Suriyeliler, geçimlerini sağlayabilmek için tarım işçiliği ve inşaat işçiliği gibi işlerde çalışıyor. Kayıt dışı çalıştırılan Suriyelilerin düşük ücretlere çalışması bazı art niyetli işverenlerin işine yarıyor. Suriyelilerin piyasa dengesini bozmaları nedeniyle yerli işçiler, asgari ücretin altında ve sigortasız çalışmak ile işsiz kalmak arasında tercih yapmak durumunda kalıyor. Kayıt dışı çalıştırılan Suriyelilerin aylık 600 lira maaş ve sigortasız çalıştırıldığı biliniyor.

 

GİDENDEN ÇOK KALAN VAR

Torbalı'da çadırlarda yaşayan Suriyelilerin bir kısmı ilçeden gönderilse de ilçedeki Suriyelilerin yüzde 90'ı Torbalı'ya tamamen yerleşmiş durumda. Torbalı, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Suriyelilerin de akınına uğradı.Bir çok Suriyeli aile çadır kentlere gönderilmiş olmasına rağmen şuanda ilçede yaşayan Suriyeli sayısı 4 bin kişinin üzerinde. Nüfusu kontrolsüzce artan ve nüfusa dayalı sorunlar yaşayan Torbalı’da, Suriye’den gelen göç nedeniyle, sosyo-ekonomik denge bozuluyor. Yaklaşık 3 bin 500 civarında ki Suriyeli, barınma sorunu ve açlık gibi yaşamsal sorunlarla boğuşurken, Suriyelilerin ucuz iş gücü oluşturması nedeniyle işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. İlçede ki mevcut Suriyeli nüfusu, Torbalı’nın tüm kırsal mahalle nüfuslarından daha büyük bir rakam oluşturuyor.