11 Mayıs 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

23 Mayıs 2017, Salı 13:58

BEYAZ ALTIN OVAYA GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Bir zamanlar Torbalı Ovası’nda üretimi duran ancak devlet desteğinin artmasıyla yeniden ekilmeye başlayan pamuk, Torbalı’da her geçen yıl daha fazla ekilmeye başlanıyor. Bu yıl pamuk üretimi rekor bir artış yaşayarak tam iki katına çıktı.

Bir zamanlar Torbalı Ovası’nda üretimi duran ancak devlet desteğinin artmasıyla yeniden ekilmeye başlayan pamuk, Torbalı’da her geçen yıl daha fazla ekilmeye başlanıyor. Bu yıl pamuk üretimi rekor bir artış yaşayarak tam iki katına çıktı. Geçen yıl Torbalı Ovası'nda 17 bin dekar tarım alanına ekilerek üretim yapılan pamuk, bu yıl yüzde yüz artışla 35 bin dekara çıktı. Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü verilerine göre ilçemizde 35 bin dekara ekilen beyaz altın bu yıl Torbalı Ovasını süsleyecek.

TEŞVİK EDİLİYOR

Pamuk üretiminin arttırılması için uygulanan devlet desteğinin arttırılması çiftçiyi beyaz altına yöneltti. 3 yıl önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi projesi kapsamında pamuk üretimi için verilen destekleme piriminin arttırılmasıyla Torbalı Ovasındaki pamuk üretimi o yıl 6 bin dekar tarım alanında gerçekleşmişti. Her yıl katlanarak artacağı tahmin edilen beyaz altın geçen yıl 17 bin dekara bu yıl ise 35 bin dekara ulaştı. Bakanlık tarafından geçen yıl üreticiye verilen teşvik primi kilogram başına 75 kuruş olarak ödenmişti. HASAN DEMİR