18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

20 Kasım 2017, Pazartesi 09:14

BELEDİYENİN FESTİVAL İLE İMTİHANI

Daha önce bu köşede birkaç yazıda Torbalı’da neden festivaller yok diye yazdık çizdik. Belediye nihayet 2 yıldır yapmadığı bir festivale el attı. Bu konuda gazetemiz aylardır yoğun bir şekilde Saipler Köyü zeytin festivali neden yapılmıyor diye haberler yaparak kamuoyu oluşturulmasına  büyük katkı sağladı diye de  düşünüyorum. Ne diyelim? Hayırlara vesile olsun!!

Genel kanı Torbalı’dan festivale katılımın beklentinin epeyce altında olduğu yönünde. Bu düşük katılıma bakarak kimse Torbalı halkının bu tür festivallere ilgi göstermediğini düşünmesin bence. Torbalı halkı kültür sanata, şenliklere, festivallere yoğun ilgi gösterir aslında, hele hele Torbalı’nın köylerini yalnız bırakmaz her şekilde yanlarında durur.

Düşük katılımın birkaç sebebi var. Mesela , belediye meğer böyle bir festival yapıyor, tanıtım takvimini bu kadar dar bir zaman aralığında tutmak zorunda mıydı? Festival tanıtımları 1 hafta- 10 gün önce ilk defa yapıldı. Böyle festivallerin yapılma kararı çok önce verilir, tanıtımı da en az 2 -3 ay yapılarak gündemi sürekli diri tutulur. Herhalde çok hızlı bir şekilde yapma kararı alınıp, uygulamaya konuldu..

Belediyenin tanıtımlarında da yoğun bir acemilik göze çarptı. Sadece basın bültenleriyle, belediye hoparlöründen yapılan anonslarla duyan duydu, duyamayana geçmiş olsun. Mesela gidin sorun Torbalı’da birkaç kişiye festivalden haberi bile yoktur. Hadi ya festival mi vardı haberimiz olsaydı giderdik diyen bir dünya insan çıkacaktır.  Bu işler her şeyden önce liyakat sahibi, konunun ehli olan kadroların işi. Böyle sen, ben bizim oğlan haydi sende bir ucundan tutuver diyerek yapılan organizasyonların yahnisi de yavan oluyor doğal olarak.

Bir diğer konu, Torbalı halkı festival ve kültürel etkinlikler konusunda belediyenin karne notunu çoktan kırdı. Çünkü 3 yıldır Torbalı’da kültürel faaliyet konusunda yapılan cumhuriyet konseri, Hıdrellez konseri, 7 eylül konseri gibi cılız günübirlik birkaç etkinliğin ötesine geçmedi..Mesela deve güreşi festivali , belediye yönetimi 1 defa bu festivali yaptı ondan sonra buzluğa kaldırdı? Net bir açıklamada yapılmadı. İddialar odur ki ; yoğun alkol tüketiminden dolayı festivaller yapılmıyor.

Yazıyı okuyanlara şunu da belirteyim de niyetimiz net belli olsun. Ben alkol kullanmıyorum, kişisel tercihim bu yönde, ayrıca böyle halka açık organizasyonlarda eğer çoluk çoluk, aile gelecekse ortalığı da meyhaneye çevirmeyi de çok da uygun görmediğimi belirtmek isterim. Fakat Torbalı’da sadece alkol iddiasıyla deve güreşi festivalinin yapılmaması da kabul edilir değil. Eğer ortada sorun varsa, belediye yönetimi sorunu çözme yönünde irade göstermeliydi, tamam yasakladım yapmıyoruz diyerek yılların geleneğini kenara koymak kabul edilir değil.  Ve sonuç olarak ; yıllardır yapılan bu festivalin artık yapılmıyor olması Torbalı halkında belediyeye karşı bir tepki biriktirdi.  Bunun da altını çizelim.

Ve en önemli sebep bu kültürel organizasyonlarda süreklilik ve devamlılık esastır. Siz bir yapar bir yapmazsanız ilgi alaka düşer. Mesela bu zeytin festivali önümüzdeki sene yapılacak mı diye sorsam belediye kadrolarından bile cevap veren çıkmaz.

Ama yine karamsar olmayalım. Neticede belediye 3 yıl sonunda bile olsa bir festival yaptı. Bu yıl daha çok herkes birbirine plaket verip, mavi boncuk dağıtıp, övgüler düzse de çok da eleştirip şevklerini de kırmayalım. Belediyenin festival çalışmalarına bir zamanların meşhur sloganıyla noktayı koyalım. Yetmez ama evet!