20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

1 Mayıs 2017, Pazartesi 09:27

BELEDİYELERE OPERASYON SİNYALİ Mİ?

Geçen hafta cuma günü yazdığım ‘’Kaya Bakan mı olacak? ‘’ isimli yazımda AKP de belediyelere yönelik yapılacak operasyonun ipuçlarını yazmıştım. Okuyucular özellikle bu konu üzerinde çok durmuşlar ve konu hakkında çok soru soran oldu..O yüzden bu hafta bu konuya devam etmek elzem oldu.. Konunun çıkış noktası bir köşe yazısı aslında…Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, geçen hafta 27 Nisan’da yayımlanan "Erdoğan'ın çizdiği yol haritası" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP'ye verdiği talimatları yazdı.Okuyamayanlar için o yazıdan konumuz ile ilgili o bölümü kısaca hatırlayalım..Ardından neşterimizi vuralım.

SELVİ NE YAZMIŞTI?

Cumhurbaşkanı bir anlamda önümüzdeki 3 yılın ‘yol haritasını çiziyor. AK Parti ve hükümetin geleceğine ilişkin çok önemli talimatlar veriyor. Bir anlamda 2019 yılına kadar Türkiye’nin ve AK Parti’nin gelecek perspektifini yansıtması açısından Erdoğan’ın çizdiği ‘yol haritası paylaşmak istiyorum. Cumhurbaşkanı önümüzdeki 3 yılı 3’e ayırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk talimatını ‘belediye’lerle ilgili olarak veriyor. Referandumda bazı belediyeler ile teşkilatların yeterince çalışmadığını hatta bazı yerlerde evet oylarını aşağıya çektiğini belirtiyor. “Belediye başkanlıklarını tek tek değerlendirin. Sonuçlara olumsuz etkisi olan belediye başkanlarını alın, yerine belediye meclisinden birini seçin” diyor. Ardından uyarıyor, 'Bunu geciktirmeden yapın. 2018’de icraat yaparlar. 2019 zaten seçim yılı. Belediye meclisinden seçilen arkadaş başarılı olursa 2019’da onu aday gösteririz' diyor. İkinci sırada ‘teşkilat’lar geliyor. Cumhurbaşkanı, 'İl başkanlarından yorulanları, heyecanını kaybedenleri, sahada çalışmayanları belirleyin, kongre sürecinde değiştirin. Bize sahada heyecanla çalışacak İl başkanları lazım' diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti teşkilatları, belediye başkanlıkları ve hükümetteki değişikliklerin 2017 yılında tamamlanmasını istiyor. Çünkü 2018 yılını başta ekonomi ve yerel yönetimler olmak üzere icraat yılı olarak görüyor. Konuşulanlardan edindiğim izlenim, 2018 yılı icraat açısından çok önemli bir yıl olacak."

KAYYUM MU? YENİ GÖREVLENDİRME Mİ?

AKP de yapılacak kongrenin ardından Genel Başkanlığa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesiyle beraber teşkilatlarda ve milletvekillerinde çok yoğun bir ayıklanma olacağı uzun süredir yazılıp çiziliyordu zaten..Görünen o ki ; bu ayıklanma belediyelerde çok hızlı bir şekilde başlayıp tasfiyeler olacak..Tasfiye edilecek belediyelerde tasfiye kriteri ne olacak? Nasıl bir değerlendirme ardından belediye yönetimleri değişecek o konu şimdilik muamma..Ama konu ile ilgili kulis bilgileri mevcut..2014 yerel seçiminden bu yana AKP’nin oyunu bölgesinde artıramayan, il ve ilçe teşkilatlarının yoğun şikayet ettiği belediyelerin gözetim altına alındığı ve çok hızlı bir şekilde değerlendirmelerin başlayacağı ifade ediliyor..Belediye yönetimlerine kayyum atanmaması il etapta belediye meclisinden görevlendirme yapılması, eğer bu konuda başarılı olunamazsa son çare kayyum atanması seçenekleri üzerinde duruluyor.

TORBALI BU KONUNUN NERESİNDE?

Bir çok kişinin kafasında aynı soru var biliyorum..İzmir de AKP’nin hangi belediyelerinde bu şekilde bir tasfiye olur? Kayyum atanır mı? Belediye başkanı değişir mi? İlçemiz Torbalı için böyle bir durum var mı? Torbalı’da bir belediye yönetimi değişimi olur mu? Kayyum atanır mı? Bu sorularla ilgili 2-3 aydır ortalıkta dolaşan bir sürü dedikodu düzeyinde bilgi var zaten..Ama bunların bir çoğu şu anda ayakları yere basmayan bilgiler..Bu konuda şu şekilde bir kulis iddiasını yazabiliriz sadece..Kulislerdeki iddialara göre İzmir de bulunan AKP belediyelerinden iki tanesi AKP Genel Merkez yönetimi tarafından yakın değerlendirme altına alınmış durumda.. O iddialarda bölgesindeki başarısı, oy kaybı, referandumdaki evet hayır dengesi ve başka bazı kriterler ışığında değerlendirme altına alınan iki belediyenin olduğu dillendiriliyor.. Bu iki belediyenin hangileri olduğu ile ilgili bilgileri bazı konular ete kemiğe bürününce, sis bulutu biraz dağılınca yazmak daha doğru olur..Mayıs ayında bu konu büyük ihtimal netleşecek.. Resim netleşince bu köşeden daha net bir şekilde konuyu yazacağız..

NOT : Herkesin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutluyorum..